Građanski aktivizam

15.7. u 10 sati – mirno okupljanje građana protiv gradnje MHE na Kasindolskoj rijeci

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” organizuje sutra, 15.7. mirno okupljanje građana, u znak protesta zbog kršenja zakonskog roka za usvajanje građanske inicijative za zaustavljanje izgradnje mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci i pokretanje procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE Podivič te brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci.

Naime, građanska inicijativa koju je potpisalo preko 2000 građana sa teritorije Grada Istočno Sarajevo, je 04. juna predata Skupštini Grada Istočno Sarajevo i prema Statutu Grada i Poslovniku Skupštine Grada Istočno Sarajevo, organ kojem je Inicijativa upućena (u ovom slučaju Skupština) je bio dužan da u roku 30 dana razmotri inicijativu i o tome obavijesti podnosioca. Što se nije desilo.

Iz neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”, u vezi s ovim neprihvatljivim ponašanjem vlasti, koje se može shvatiti samo kao pogodovanje investitoru i davanje mu vremena da završi neke radove i time građane dovede pred svršen čin, već su  javno reagovali, poručivši:

“Mi nećemo odustati od naše borbe. A očekujemo da nadležni gradski organi rade u skladu sa zakonom i interesima građana te da zaustave izgradnju mHE na Kasindolskoj rijeci!”

No, podrška građana, u ovakvim situacijama, je odlučujuća. I iz Grupe su pozvali građane da im se sutra, u 10 sati, pridruže na protestima – u ulici Stefana Nemanje, Grad Istočno Sarajevo.