STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu - neformalna grupa gradjana Mostara

STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu

Stanari na adresi Zrinski Frankopana broj 20 Mostar već više od godinu dana se bore protiv građevinsko/gradskih lobija koji su u njihovu susjedstvu izgradili stambenu šesterokatnicu na mjestu gdje postojećim regulacijskim planovima novogradnja nije dozvoljena, a moguće su samo manje intervencije na postojećim objektima.

Novoizgrađeni nelegalni objekt visinom i izlaženjem iz odobrenih gabarita ugrožava stanare navedene ulice, od kojih neki više nikada sa svojih prozora neće vidjeti sunce, cijena njihovih nekretnina je opala, ali i kvalitet života, budući da su radovi svakodnevni, a pristupne prometnice izrovane zbog priključaka nove zgrade. Da stvar bude gora, investitor na istoj lokaciji ima namjeru graditi još jedan nelegalni objekat, no aktivizam stanara i pisanje neovisnih medijskih kuća sprječavaju još gori scenarij.

Odjel za urbanizam Grada Mostara, te sam bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić vlastoručno su potpisali nelegalne dozvole na nedozvoljenim lokacijama, a vlasti umjesto da pokreću prijave protiv nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu, bore se protiv građana koji su pokrenutli borbu protiv nelegalne gradnje.

Borba protiv Golijata i dalje traje, budući da gradske vlaste na različite načine kupuju vrijeme da se nelegalni objekat legalizira, kako bi time oprali i vlastitu odgovornost. Da je tome tako, potvrđuje i činjenica da Grad Mostar odbija obnoviti postupak izdavanja dozvola i uključiti stanare u izdavanje istih objašnjavajući im da nisu meritorni jer njih i novu zgradu dijeli prometnica (uličica od par metara koja razdvaja dvije zgrade).

Kao šlag na kraju torte od 19. studenog 2020. do 24. veljače 2021. u ladicama skrivaju žalbu stanara koju je podnio zastupajući odvjetnički ured, objašnjavajući da je nisu mogli proslijediti drugostupanjskom organu zbog koronavirusa, premda se Odjel za urbanizam i drugostupanjski organ – Ministarstvo građenja nalaze na istoj adresi.

U cijeli slučaj uključen je i Federalni MUP, a i Tužiteljstvo HNŽ-a koje istražuje kako se na ovim lokacijama uopće smjelo graditi.

Žitelji Bijelog Brijega okupljeni u građansku inicijativu STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu oformili su Facebook stranicu istoimenog naziva, na kojoj će informirati cjelokupnu javnost o izgradnji u svome naselju – STOP-nelegalnoj-gradnji-na-Bijelom-Brijegu. Predstavnici inicijative, dokumentaciju o ilegalnoj izgradnji na Bijelom Brijegu predali su predstavnicima stranaka i vijećnicima, te su se sastali i s novim mostarskim gradonačelnikom. Također, zbog nelegalne izgradnje u svome naselju podnijeli su i kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te inspektora Nebojše Šarića. Bez ikakvih regulacijskih planova, bez javnih rasprava i uključenja stanara, prva dvojica su protuzakonito izdala dozvole za izgradnju zgrade na Bijelom Brijegu, dok je treći propustio utvrditi nezakonitosti i narediti uklanjanje nelegalno sagrađenog.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije