Građanski aktivizam

16. PitchWise festival: Mi nismo same!

Šesnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2021. MI NISMO SAME bit će održan od 9. do 12. septembra u Sarajevu. Fondacija CURE s velikim je zadovoljstvom saopćila da će i ove godine organizovati PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija diljem države i regije.

Cjelokupni program će biti organizovan u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, a program PitchWise festivala uključuje radionice, panele, izložbe, filmove, predstave i promocije.

– U društvu obespravljenih tu smo da budemo potpora jedna drugoj i da pošaljemo poruku da sve one koje misle da su usamljene u svom iskustvu diskriminacije i nasilja, znaju da smo mi tu, mi koje smo diskriminisane i koje smo preživjele ili preživljavamo nasilje, tu smo da ti pružimo podršku na način na koji ti budeš željela i trebala. Svako iskustvo diskriminacije i nasilja jeste drugačije i način na koji reagujemo je drugačiji, ali sistem koji toleriše diskriminaciju i nasilje je isti – poručile su organizatorice.

Zato je ovogodišnja centralna tema PitchWise festivala: NISMO SAME!

– Uvijek su postojale žene, djevojke i djevojčice koje će javno reći istinu o svom iskustvu nasilja, žene koje će zahtijevati slobodu za sebe i za sve žene, žene koje kreiraju pokrete solidarnosti i podrške za sve žene. Uvijek će tamo gdje je opresija biti i otpor – I ZATO NISMO SAME! Naša snaga raste iz svake žene, bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li smo tek digle glas ili to radimo godinama, bez obzira na način na koji dižemo svoj glas, bez obzira na iskustvo i motivaciju – MI NISMO SAME! – navele su organizatorice.

One napominju da, zahvaljujući tehnologiji, osobe koje ne mogu doći na PitchWise mogu ipak prisustvovati festivalu. Većina programa bit će emitirana putem live streaming što će omogućiti mnogim heroinama da se čuje i njihov glas, bez obzira na fizičku udaljenost.

Facebook događaj preko kojeg će se prenositi PitchWise live: https://fb.me/e/1HgmInesr

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom Fondacija CURE organizuje PitchWise, tako da je ulaz na program ograničen i uz poštivanje svih preporuka Federalnog Kriznog štaba.

Ulaz na sve Pitchwisw događaje je besplatan, ali je broj posjetitelja ograničen.

Program Festivala objavljen je na stranici Fondacije CURE  https://fondacijacure.org/2021/09/6996/