Podsjećanja

2018. – Tako je govorio Palmer: Korupcija nagriza BiH i potkopava vjerodostojnost vlasti u njoj

U rubrici Podsjećanja... kratki tekst Al Jazeera-e, iz decembra 2018., u kome se govori o stavovima tadašnjeg zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewa Palmera o korupciji i kršenju Dejtonskog sporazuma, odnosno o dvojici bh. političara pod američkim sankcijama.

Čelnik bh. entiteta Republika Srpska i trenutni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ostat će pod sankcijama koje su mu nametnule Sjedinjene Američke Države sve dok ne promijeni svoje ponašanje, a na njihovo eventualno ukidanje neće utjecati činjenica da je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u utorak zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer.

“On (Dodik) i dalje ostaje pod sankcijama SAD-a jer to što je postao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije jedan od kriterija za uklanjanje sankcija. Dodik zna šta se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem”, izjavio je Palmer u intervjuu koji je dao bh. novinskim agencijama tokom boravka u Sarajevu.

U bh. prijestonicu doputovao je kako bi učestvovao na redovnoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), koje čine najznačajnije zapadne države te Rusija i Turska. Palmer je ujedno najviše rangirani američki diplomata koji se bavi jugoistočnom Evropom.

Sankcije Dodiku, koje podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje njegove imovine na američkom tlu te zabranu američkim državljanima da s njim posluju, uvedene su početkom 2017, a Palmer je podsjetio da su one rezultat “antidejtonskog djelovanja” sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Korupcija ‘nagriza Bosnu i Hercegovinu’

Prema Palmerovim riječima, od Dodika se u Washingtonu očekuje da potvrdi kako podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, odnosno da ne zagovara secesiju Republike Srpske.

Američka vlada uoči oktobarskih izbora nametnula je sankcije i Nikoli Špiriću, potpredsjedniku Dodikovog SNSD-a, a Palmer je podsjetio da je to učinjeno zbog Špirićeve umiješanosti u korupciju, za koju je istakao da “nagriza Bosnu i Hercegovinu” i potkopava vjerodostojnost vlasti u njoj.

U oba slučaja nametnute sankcije imaju za cilj pokazati koliko je Washingtonu stalo do podrške miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, istakao je visoki američki zvaničnik.

Palmer je potvrdio da Trumpova administracija snažno podržava aspiracije država zapadnog Balkana da postanu dio euroatlantskih integracija. Rekao je da se to odnosi i na članstvo u NATO-u, istakavši da  Srbija zapravo ima mnogo bolje odnose s Alijansom nego što se to predstavlja, a u svakom je slučaju na tom planu korak ispred Bosne i Hercegovine, gdje vlasti u Republici Srpskoj odbijaju dopustiti približavanje NATO-u pozivajući se na spremnost da u stopu prate odluke Beograda.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije