Podsjećanja

2020.: Aktivisti u Glasgowu nazvali ulice po poznatim žrtvama rasizma

Aktivisti su promijenili imena ulica u Glasgowu nazvanih po osobama povezanim s trgovinom robljem i neslužbeno ih preimenovali u ulice poznatih žrtava rasizma, javlja Reuters.

U Škotskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, posljednjih nekoliko dana traju protesti protiv rasizma, inspirirani američkim protestima, čiji je povod bila smrt Georgea Floyda u Minneapolisu, prenosi Hina.

Ulica Cochrane, nazvana po Andrewu Cochraneu, škotskom duhanskom magnatu iz 18. stoljeća, u vrijeme kada su američke i karipske plantaže ovisile o ropskom radu, preimenovana je u Ulica Shekua Bayoha.

Bayoh je 31-godišnjak afričkog porijekla koji je umro 2015. prilikom privođenja u škotskom gradu Kirkcaldyju. Još se istražuju okolnosti njegove pogibije.

Cestu nazvali po Floydu

Aktivisti su preimenovali još neke ulice u Glasgowu. Jedna je nazvana po Rosi Parks, aktivistici za prava Afroamerikanaca, koja se usprotivila odvojenim sjedištima za osobe bijele i crne puti u autobusima u Montgomeryju sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Druga ulica nazvana je po Harriet Tubman, abolicionistici rođenoj u 19. stoljeću u SAD-u kao robinja. Ona je pobjegla i organizirala misije oslobađanja robova.

Aktivisti su jednu cestu nazvali po Georgeu Floydu, ali su lokalni mediji prenijeli da je taj natpis kasnije uklonjen.

Demokratska gradonačelnica Washingtona preimenovala je ranije trg blizu Bijele kuće, prethodno nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, markizu Lafayetteu, u “Black Lives Matter Plaza”.

U nedjelju su demonstranti u engleskom lučkom gradu Bristolu srušili kip Edwarda Colstona, trgovca robljem na prelazu iz 17. u 18. stoljeće te zastupnika u parlamentu, i bacili ga u more.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije