Građanski aktivizam

2021. bila je godina protesta: Rudari, studenti, doktori… (VIDEO)

2021. godinu obilježilo je i nezadovoljstvo građana, radnika i studenata. Održano je na desetine protesta tokom kojih su osim radničkih prava, građani zahtijevali i normalan život.

Na početku godine zdravstveni radnici u HNK masovnim protestima iskazali su nezadovoljstvo i zatražili potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, nakon kojih je Vlada ovog kantona i popustila zahtjevima.

Borbom za život, kako su nazvane demonstracije protiv aktualne vlasti koja je zakazala u borbi protiv pandemije i nabavci vakcina, građani, ispred zgrade državnih institucija, zatražili su ostavke nadležnih – uz poruke da je vrijeme izgubljeno.

Ovim protestima, dalo se naslutiti da će ih biti i u narednim mjesecima. Prvog maja, na Dan rada, simbolično i protesti radnika. Nezadovoljni zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, neuvezanog radnog staža i malih plata, na ulice su izašli rudari.

Istog dana, na ulicama Sarajeva, svoja prava tražili su i iz sindikata metalaca. Zahtjevi – utvrđivanje minimalne plate i vakcine radnicima.

Mjesec dana kasnije, simbolično minut do 12, na ulici nezadovoljstvo iskazali su i doktori medicine i stomatologije. Desetine njih ispred zgrade federalne Vlade tražilo je jednaka prava za sve zdravstvene radnike u Federaciji.

Nezadovoljstvo je nastavljeno i samo nekoliko dana kasnije. Na ulice je izašlo stotinjak sindikalista čije je posljednje odredište i ovaj put bila zgrada Vlade Federacije. Minimalna plata od hiljadu maraka, uvezivanje radnog staža te implementacija Zakona o zaštiti na radu samo su neki od zahtjeva.

A nisu samo narušeni odnosi među radnicima. Usljed političke situacije u Bosni i Hercegovini i zategnutih parlamentarnih odnosa, o životnom standard građana gotovo niko nije vodio računa. Grupa građana održala je nekoliko protesta prvo ispred zgrade OHR, Europske delegacije, američke ambasade, potom Parlamentarne skupštine, Suda BiH in a koncu Predsjedništva. Zahtjevi su deblokada rada državnih institucija i normalan život.

A generacije koje stastavaju na ulici, tražile su istinu za neriješene slučajeve ubistva mladića Davida Dragičevića, Dženana Memića, Džene Gadžun, Alija Bečića, Vanje Rudić.

Početkom oktobra, u Banjoj Luci održani su veliki protesti opozicije. Zahtjevi su procesuirati odgovorne za afere Respiratore, Kisik, maske, osigurati slobodu medija.

Protesti koji su zasigurno obilježili godinu su oni nastali usljed nezadovoljstva rudara. Više od dvije hiljade njih pred zgradom Vlade Federacije. Tražili su poštivanje kolektivnih ugovora, ostavku direktora EP, usaglašavanje novih Pravilnika o radu i radnom učinku, te stavljanje spornih van snage, saglasnost Vlade o povećanju cijene uglja za 20 posto i što hitniju reorganizaciju energetskog sektora.

Nakon provedene noći na ulici, rudari su sa neposluhom nastavili van rudnika zbog čega je bila ugrožena proizvodnja struje. Uslovi su ispunjeni, osim ostavke direktora EP, a rudari su se vratili u jame. Ono što je evidentno jeste da su svi putevi nezadovoljnih radnika vodili pred zgradu Vlade Federacije.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije