NGG „Da se ne ponovi maj 2014.“ - kampanja borbe protiv koruptivnih radnji i interesa koji dovode do ugroženosti Doboja od poplava

7 godina života u strahu od novih poplava i 7 godina nerada vlasti i institucija na sprječavanju ponavljanja katastrofe

Izgubivši povjerenje u lokalne institucije i pravosudne organe, grupa građana Doboja „Da se ne ponovi maj 2014 godine“ je od Tužilaštva BiH zatražila da, kao u slučaju Memić i Dragičević, preuzmu krivične prijave protiv odgovornih za poplave 2014. godine i da posebno istraže odgovornost vodnih inspektora i zaposlenih u Vodama Srpske zbog nesprečavanja ugrožavanja vodnog zemljišta. A od vlasti i institucija u Doboju i RS zahtjevaju promjenu njihovih prioriteta u radu.

Grupa građana Doboja „Da se ne ponovi maj 2014 godine“, koja se uporno bori protiv nemara, nazainteresovanosti i korupcije lokalne vlasti i institucija u RS i za obezbjeđenje veće zaštite ljudskih života i materijalnih dobara od poplava, odnosno za pravovremeno preduzimanje neophodnih mjera u cilju sprječavanje ponavljanja katastrofe iz 2014. godine, uputila je danas, 10.03., otvoreno pismo predsjedniku Vlade RS, ministru vodoprivrede, direktoru Voda Srpske, direktoru Inspektorata RS i gradonačelniku Doboja.

U pismu ih upozoravaju da građani Doboja već sedmu godinu žive u strahu od novih poplava i traže da vlast promjeni svoje prioritete i u centar svog interesovanja stavi ovaj problem. Odnosno da, umjesto uređenja potoka, rušenja obnovljene i izgradnje nove sportske dvorane, zamijene ispravne novom LED javnom rasvjetom, pa i gradnje bolnice, prioritet bude – uređenje korita rijeke Bosne, izgradnja i podizanje visine odbrambenih nasipa i sprječavanje, zakonom zabranjenih, radova na vodoplavnom području.

„Stanovnici Doboja posebno su zabrinuti što od predstavnika ministarstva vodoprivrede, Voda Srpske i vodne inspekcije nisu dobijene informacije o rokovima završetka eksproprijacije zemljišta, uređenja korita rijeke Bosne i drugih prioritetnih radova i što će biti nastavljena koruptivna praksa tolerisanja, nesprečavanja i izdavanja privremenih vodnih i građevinskih dozvola za gradnju objekata i nasipanje vodnog zemljišta zbog kojih je Doboj bio i ostao ugrožen od poplava.“, kažu iz grupe „Da se ne ponovi maj 2014 godine“. I dodaju:

„Na području Doboja do sada je plaćeno za izradu projektne dokumentacije 314.527 KM, započeto uređenje korita Bosne 544.137,60 KM, uređenje potoka Liješanj i rijeke Lukavice 543.555,57 KM i čišćenje sprudišta u rijeci Bosni 288.030,97 KM. Troškovi uređenja korita rijeke Bosne iznose tek 1,5% od ukupno predviđenih troškova, a Vode Srpske su finansirale samo 7,5% dosadašnjih troškova, što pokazuje da ova ustanova nema finansijski kapacitet da upravlja vodnim zemljištem i zaštiti Doboj od poplava.“

Izgubivši povjerenje u lokalne institucije i pravosudne organe, ova grupa građana je od Tužilaštva BiH zatražila da, kao u slučaju Memić i Dragičević, preuzmu krivične prijave protiv odgovornih za poplave 2014. godine, po kojim dobojsko i republičko tužilaštvo ne postupaju, kao i da posebno istraže odgovornost vodnih inspektora i zaposlenih u Vodama Srpske zbog nesprečavanja ugrožavanja vodnog zemljišta kojim se smanjuje proticajni profil major korita rijeke Bosne i ugrožava Doboj od poplava.

Mapa lokaliteta izgrađenih objekata na vodoplavnom području u Doboju
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije