Komentari i analize NGG „Spasimo Drinu“ Goražde

9 mjeseci bez odgovora – Da li Tužilaštvo BPK opstruira postupak protiv odgovornih za gradnju obaloutvrde na Drini?

U normalnim državama, za ovakva kršenja zakona i zloupotrebe, pogotovo s obzirom na uključenost političara i državnih službenika u njih, krivične prijave bi, u interesu javnosti, bile razmotrene i postupak proveden u najkraćem mogućem roku. Na žalost, to kod nas - zbog uticaja politike na pravosuđe, korupcije, neusklađenosti kadrovskih potencijala sa obavezama, ili naprosto nezainteresovanosti, neprofesionalnosti i ljenosti? - ide “malo drugačije”. Kao kod Beketa.

“Tresla se gora, rodio se miš” – ovako bi smo mogli opisati “rasplet” slučaja izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu. Naime, prije 9 mjeseci predate su krivične prijave protiv svih odgovornih u slučaju nelegalne izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu. No, od tada do danas, javnost i građani Goražda nisu obaviješteni o ishodu ovog postupka. Da li je pokrenuta optužnica protiv odgovornih lica ili još uvijek traju provjere dokumentacije ne znamo, zato što je glavni tužilac BPK, Mirsad Bilajac, na godišnjem odmoru,  a za taj slučaj niko drugi iz kantonalnog tužilaštva ne može dati informacije (pa čak ni tu da li se na slučaju uopšte radi, ili još čeka “da dođe na red”, kako je mjesecima poručivano iz Tužilaštva).

Da krenemo od početka. Nakon što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja u avgustu 2020. donijelo odluku da se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu, jer opština Goražde, odnosno njene službe, uopšte nisu bile nadležne za izdavanje navedenih rješenje, aktivisti neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” su 13. novembra 2020. podnijeli krivične prijave protiv gradonačelnika Grada Goražda, rukovodioca Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica Grada Goražda i svih ostalih lica koja su sudjelovala u postupku sprovođenja projekta, zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi te drugih krivičnih djela. Članovi pomenute grupe građana su, naime, ovaj slučaj okarakterisali kao zloupotrebu višemilionskog projekta zbog kojeg su odmah i uključili Tužilaštvo u kompletan proces.

U normalnim državama, za ovakva kršenja zakona i zloupotrebe, pogotovo s obzirom na uključenost političara I državnih službenika u njih, krivične prijave bi, u interesu javnosti, bile razmotrene i postupak proveden u najkraćem mogućem roku. Na žalost, to kod nas – zbog uticaja politike na pravosuđe, korupcije, neusklađenosti kadrovskih potencijala sa obavezama, ili naprosto nezainteresovanosti, neprofesionalnosti i ljenosti? – ide “malo drugačije”. Kao kod Beketa.

Pa je tako glavni kantonalni tužilac BPK, svojevremeno, građanima Goražda na njihov upit šta je Tužilaštvo uradilo u periodu otkad su podnesene krivične prijave odgovorio “Očigledno vam se žuri”???

Da, građanima se žuri da se odgovorni za nelegalnu gradnju i uništavanje grada i potencijalne višemilionske zloupotrebe,  kazne i sankcionišu. A tužilaštvu, koja ima odgovornost da štiti inetrese građana i reaguje na sve nepravilnosti u sistemu, očigledno – ne. I da zanemarimo sve sumnje koje ovakva sporost i neadekvatna komunikacija sa građanima izazivaju u javnosti, ostaje činjenica da su, ponovo, korektiv društva i branioci pravne države – građani, a ne institucije kojima je tu ustavna obaveza i pojedinci u njima, koji su za to plaćeni.

Ipak, nakon što je navedeni neprimjereni odgovor glavnog tužioca građanima, osvanuo i na billboardu u Goraždu, Tužilaštvo je tražilo da im Grad Goražde dostavi kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na slučaj gradnje obaloutvrde. Međutim, tu tek kreću apsurdi našeg sistema.

U međuvremenu se jeste promijenio gradonačelnik Goražda, protiv kojeg je pokrenuta krivična prijava, jer su mu na lokalnim izborima građani uskratili podršku, ali šefovi gradskih službi su ostali na istim pozicijama. Tako je na čelu Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica ostala ista osoba protiv koje je podnesena krivična prijava u ovom slučaju. I ta osoba je, prema službenoj dužnosti, trebala da Tužilaštvu dostavi kompletnu dokumentaciju o slučaju izgradnje obaloutvrde, uključujući i onu kojom se potvrđuje da je nelegalno izdato rješenje o urbanističkoj saglasnosti i rješenje o odobrenju za građenje.

U neko doba je neko (iz novoizabrane vlasti), osim građana, shvatio da se radi o sukobu interesa, pa je osoba protiv koje je pokrenuta krivična prijava, smijenjena sa mjesta šefa Službe prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica, odnosno, premještena da bude šef Službe za boračka pitanja.

I konačno su svi potrebni dokumenti u Tužilaštvu. Koje još “samo” treba da donese odluku.

Dakle, gradnja obaloutvrde je konačno zaustavljena, nakon rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja ali i inicijative Zastupničkog doma Parlamenta BiH za hitnim inspekcijskim nadzorom poštovanja rješenja o zabrani daljnjih radova na obaloutvrdi u Goraždu. Ali još uvijek niti jedna osoba nije odgovarala za kršenja zakona u ovom skandalu. Bez obzira što je tužilac više puta naveo da Tužilaštvo BPK ima previše posla i da se slučajevi uzimaju prema redosljedu pristizanja, krajnje je vrijeme da se, nakon 9 mjeseci i godišnjih odmora, konačno postupi na osnovu pristigle krivičen prijave. Građani Goražda očekuju odgovor na pitanje ko će i na koji način snositi odgovornost za višemilionski projekat za koji su nezakonito izdate dozvole i zid koji i dalje stoji na obali rijeke Drine.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije