Građanski aktivizam

9 mjesnih zajednica opštine Travnik traži obustavu gradnje MHE i regulisanje rada već izgrađenih

Na Facebook stranici Eko akcije, objavljeni su zaključci 9 mjesnih zajednica Biljanskog kraja.

“Devet mjesnih zajednica na sastanku održanom 22.07.2021. donijelo je sljedeće zaključke:

1. Mjesne zajednice Biljanskog kraja su protiv uplanjena u Prostornom i Regulacionom planu općine Travnik i izgradnje MHE na rijekama Bila Kozica Jasenica Zaseljačka rijeka,
2. Zahtjevamo da se postojeće MHE koje su izgrađene stave u zakonske i ekološke okvire jer ovo što danas imamo su obična smetljišta koja su izvor zaraze i pomora životinjskog svijeta u našim rijekama.

OBRAZLOŽENJE
‘Poučeni iskustvom sa već ranije izgrađenih pet MHE na našim rijekama i neredom i ruglom koji su one proizvele Savjeti ovih MZ su apsolutno protiv daljne izgradnje bilo kakvih centrala na ovim rijekama.
Količina električne energije koju one proizvedu i broj zaposlenih koji rade u njima nisu vrijedni da sutra mi i generacije koje dolaze ostanemo bez pitke vode i da se guše u smradu fekalija koje plivaju vodom.
Takođe, riblji fond je ,uprkos stalnom poribljavanju, skoro u potpunosti uništen. Budući da je već ranije u nekim MZ potpisana od velikog broja građana peticija protiv izgradnje MHE i da je u prošlih nekoliko sedmica provedena također jedna peticija od grupe/udruženja. Zašititimo naše rijeke” naša obaveza je da štitimo interese naših gradana i da postupimo ovako kako smo postupili i zahtjevamo od vijećnika svih političkih partije koje participiraju u OV Travnik da isto ovako postupe.
S poštovanjem!”

Oznake