Građanski aktivizam

Aarhus centar BiH: Davanjem saglasnosti za izgradnju mHE “Toplica 3” na rijeci Lepenici krši se Aarhuska konvencija

Lokacija planirane strojare MHE Toplica 3, (Foto: Voda.ekoakcija.org)
“Bilo je sramotno vidjeti kako su vijećnici općine Hadžići oprečnim argumentima bili ubjeđivani da ja projekat mHE “Toplice 3” “fantastičan”, i da neće biti problem “potopiti par parcela” uz napomenu da nije nužno čekati pravno mišljenje lokalnog pravobranilaštva..."

Ne stišava se bura nakon odluke OV Hadžići o davanju saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane “Toplica 3” na rijeci Lepenici.

Postoje indicije da je u ovom slučaju prekršen niz zakonskih propisa pa udruženja članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, predvođena Aarhus centrom u Bosni i Hercegovini, planiraju niz pravnih koraka s ciljem onemogućavanja realizacije ovog štetnog projekta.

Tim povodom oglasili su se iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini upozoravajući javnost da se davanjem saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane “Toplica 3” na rijeci Lepenici krši Aarhuska konvencija te da se ova odluka protivi nedavno usvojenom Zakonu o električnoj energiji FBiH.

“Vijećnici Općine Hadžići su se oglušili o našoj uputi i upozorenju da glasanje “ZA” izdavanje saglasnosti bez učešća javnosti je protivno odredbama Aarhuske konvencije kao i protiv Zaključka Parlamenta FBiH a kojim se zabranjuje izdavanje dozvola za gradnju novih mHE, i stavu novog Zakona o električnoj energiji FBiH o obustavi energetskih dozvola za mHE”, izjavila je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

-“Bilo je sramotno vidjeti kako su vijećnici Općine Hadžići oprečnim argumentima bili ubjeđivani da ja projekat mHE “Toplice 3” “fantastičan”, i da neće biti problem “potopiti par parcela” uz napomenu da nije nužno čekati pravno mišljenje lokalnog pravobranilaštva, i obrazloženje da “Švicarska ima izgrađenih 7000 mHE, a koje ne čine štetu okolišu.” Par puta sam pokušavala dobiti riječ kako bi pojasnila da glasanjem “ZA” se:

– krši Aarhuska konvencija,

– ide protiv nedavno usvojenog Zakona o električnoj energiji FBiH, kao i da se

– ide protiv Zaključka Parlamenta FBiH

“Međutim, predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići mi nije dozvolio riječ. Također, imala sam poteškoća da uđem u samu prostoriju sjednice jer nisam “imala pismenu najavu”. Ali ipak mi je na kraju dozvoljeno da uđem uz napomenu da “ne smijem praviti problem.” Jasno je da je problem načinjen kršenjem navedenih pravnih propisa i akata i izigravanjem volje javnosti”, ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Građani u akciji