Građanski aktivizam

Aarhus centar: Mještani mjesne zajednice Orašac, u općini Prozor-Rama, svojim tijelima zaustavljaju ilegalnu sječu šuma! 

"Sve što mi želimo jeste da se radi na zakonit način. Nismo protiv rada preduzeća, ali jesmo protiv nelegalnog rada.", navode se riječi jednog od mještana, u saopštenju za javnost Aarhus centra u BiH, koje objavljujemo u cjelosti.

Mještani mjesne zajednice Orašac u općini Prozor-Rama blokiralo je put mašinama šumarskog preduzeća iz Mostara koje su trebale započeti nezakonitu sječu šuma u Osojnici.

Ovo nije prva blokada mašinama prema šumi Osojnice koja predstavlja za lokalno stanovništvo najveće bogatstvo. Intervencijom mještana, jutros je spriječen prolaz mašina i kamiona prema Osojnici u obavljanju posla, odnosno ilegalne sječe šuma.

“Ovdje smo se okupili kako bi zaustavili nelegalnu sječu šuma i odvoz tehničkog drveta u Osojnici od strane preduzeća Šume Hercegovačko-neretvanske. Unatoč činjenici da u našoj HNŽ nema Zakona o šumama navedeno preduzeće prodaje šumu svjesno kršeći sve zakone ove države! Stoga, mi smo tome odlučili stati na put! Spriječit ćemo ulazak u Osojnicu i pod cijenu svojih života”, istaknuo je predsjednik mjesne zajednice Orašac Ivan Filipović.

Podsjećamo da, Javno preduzeće Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar posluje u uvjetima bez donesenog Zakona o šumama, usvojenih šumskogospodarskih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova gospodarenja državnim šumama, pa tako i sječom šuma unutar mjesne zajednice Orašac.

Prema riječima Nine Kreševljaković iz Aaarhus centra, šuma na ovom području se siječe i ne obnavlja, a problem je što ne postoji zakon o šumama koji bi to regulirao, kako na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, tako ni na nivou Federacije BiH.

“Uprkos tome, u HNK imaju četiri preduzeća koja najnormalnije rade i sijeku šumu, kao da zakoni postoje. Ta preduzeća su osnovana do 2009., do kada je postojao Zakon o šumama na nivou FBiH. Te godine Ustavni sud ga je proglasio neustavnim”, istakla je.

“Sve što mi želimo jeste da se radi na zakonit način. Nismo protiv rada preduzeća, ali jesmo protiv nelegalnog rada. Ne želimo da u naše šume ulaze kad hoće i koliko hoće, već da ulaze po Zakonu i da se radi po nekom planu. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se donese Zakon o šumama te da zakon propiše kaznene odredbe za sve one koje ilegalno sijeku šumu jer ilegalne sječe, nažalost, na ovom području ima mnogo i nitko ne odgovora za to.” – istaknuo je jedan od mještana.

Mještani MZ su jedinstveni u stavu da se sječa šuma neće nastaviti sve dok se ne donese Zakon o šumama te su najavili kako će na istom mjestu ostati i u narednom periodu.

Građani u akciji