Građanski aktivizam

Aarhus centar poziva Parlament FBiH da konačno usvoji Zakon o šumama

Foto: Jasmina Topčagić, AbrašMEDIA
"Stop korupciji nad šumama!”

Aarhus centar u BiH poziva Parlament FBiH da konačno usvoji Zakon o šumama FBiH te na taj način spriječe ilegalnu sječu i koruptivne radnje iz oblasti šumarstva.

Zašto su nam važne šume?!

“Šume pružaju neophodne resurse kao što su čist zrak, čista voda, prirodno skladište ugljika, drvnu građu, hranu i druge proizvode. Šume prestavljaju stanište za biljne i životinjske vrste.

Također, važnost šuma je što i obavljaju važne funkcije ekosistema za okoliš i klimu, odnosno pomažu u regulaciji klime i održavaju slivove i time osiguravaju čistu vodu te utječu na pročišćavanje zraka koji nam je neopohodan za disanje. Rast šumskog fonda često pridonosi većoj apsorpciji ugljikovog dioksida iz atmosfere.

Šume su važne i za očuvanje i zaštitu bioraznolikosti jer upravo mnoge vrste žive u šumskim ekosistemima i ovisne su o njima. Naravno, šume predstavljaju i važan ekonomski resurs, koji nije predviđen samo za proizvodnju drvne građe, već je važan resurs i za medicinu i lijekove, kao i za dobrobit ljudi, rekreaciju i mentalno zdravlje.

Šume su važne za život!

Stop korupciji nad šumama!”, navodi se u objavi Aarhus centra u BiH.

Građani u akciji