Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici

Poziv na obilježavanje treće godišnjice od napada na hrabre žene Kruščice (Kruščica – 24.08.2020.)

Članovi i članice Udruženja Eko Bistro Kruščica i mještani i mještanke sela Kruščica vas pozivaju na događaj 24. augusta 2020. godine u 12.00 časova, na Pljacu kod mosta Hrabrih žena u selu Kruščica, kojim će zvanično započeti Građanska inicijativa za Izmjene i dopune Odluke o usvajanju i provođenju „Prostornog plana posebnog obilježja zaštićenog pejzaža/krajolika planine Kruščice“ kojom će se izbrisati planirane mini hidrocentrale (mHE) Kruščica 1 i Kruščica 2.

Borba za rijeku Kruščica protiv gradnje mHE traje već duže od tri godine, kako na terenu, tako i na sudovima. Mještani, mještanke i Žene Kruščice su i dalje istog mišljenja – spremni smo svojim tijelima braniti rijeku i tako opet poslati poruku investitorima i vlastima da neće moći ostvariti svoje ciljeve u pogledu gradnje mHE.

Ovaj događaj je ujedno i datum obilježavanja tačno tri godine od 24. augusta 2017. godine kada su hrabre žene Kruščice pretrpjele strašno fizičko nasilje od snaga specijalne policije SBK/KSB-a u odbrani rijeke Kruščica.

Ova građanska inicijativa se pokreće kao sastavni dio tekuće pravne borbe protiv gradnje dvije mHE kojom se od općinskih vlasti traži da uvaže stav i volju mještana sela Kruščica i Općine Vitez – rijeka se ne smije iskorištavati u bilo kakve druge svrhe osim za vodosnabdijevanje stanovništva i promocije održivog turizma.

Podsjećamo da su sudovi poništili izdate okolinske i ostale prateće dozvole za ove dvije mHE. No sve dok planirane mHe ne budu izbrisane iz prostornog plana, rijeka Kruščica nije trajno zaštićena što je krajnji cilj hrabrih Žena Kruščice i svih koji ih podržavaju. Proces odbrane naše rijeke je dug i mukotrpan, potrebna su znanja, angažman mještana i mještanki, strpljenje i finansijska podrška. Mi imamo sve od toga i nemamo namjeru odustati. Pozivano mještane, mještanke da nam se pridruže na ovom događaju i daju svoju zvaničnu podršku u odbrani naše rijeke.

Također pozivamo građane i građanke širom BiH da nas podrže kako bismo poslali zajedničku poruku da nećemo odustati od naših rijeka, da je rijekama mjesto u koritima a ne cijevima i da volja mještana ne može biti manje važna od interesa jednog ili više investitora. Ovo je jedna borba za sve rijeke u BiH, protiv gradnje mHE i njihovih lobija. Mi svoju budućnost vidimo u solarnoj energiji koja ne nanosi štetu biljnom i životinjskom svijetu, gdje će mještani i mještanke kao i posjetioci uživati u sačuvanoj prirodi, održivom seoskom turizmu, ekološki proizvedenim proizvodima.

Naš izbor je održiva energija bez štetnih posljedica i za to ćemo se boriti svim silama.

Kontakt osoba – Maida Bilal, direktorica Eko Bistro, kontakt telefon: 061 341 586

Građani u akciji