Građanski aktivizam u susjedstvu

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava, ispred Predsjedništva Srbije, simbolično zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida

Različitim manifestacijama u Beogradu se večeras (11. jul) obeležava godišnjica genocida u Srebrenici.

Oko 20.30 je u parku kod Predsedništva Srbije počelo paljenje sveća za žrtve Srebrenice. Performans je organizovala nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), tamo su prisutni i pripadnici ekstremno desničarskih grupa koji skandiraju pesme u slavu Ratka Mladića, genrala Vojske Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen za srebrenički genocid.

U toj grupi je i Pavle Bihali, vođa desničarske organizacije Levijatan.

Pripadnici ove organizacije su učestovali na skupu protiv otvaranja izložbe “Duša Srebrenice” u beogradskoj galeriji “Endžio hab” 3. jula. Tada su snimljeni kako skandiraju haškim osuđenicima i salutiraju nacističkim pozdravom.

Jake policijske snage ne dozvoljavaju desničarima da priđu aktivistima.

U saopštenju objavljenom pre ovog događaja, Inicijativa je navela da na taj način nastavljaju “borbu za drugačiju Srbiju”, koja će se “suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve”.

Najavili su da će u Beogradu uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida.

Za večeras u 21 sat je takođe najavljeno izvođenje predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, reditelja Zlatka Pakovića. Komad bi trebalo da bude izveden u “Dorćol Placu”. Tamo su sat vremena uoči početka predstave prisutne jake policijske snage, javljaju izveštači RSE.

Podsetimo, predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” je imala prvo izvođenje u vidu performanasa jula 2019. godine, kada je grupa ekstremnih desničara upala i pokušala da prekine ovaj događaj.

Organizacija “Žene u crnom” juče je na beogradskom Trgu Republike organizovala performans posvećen srebreničkim žrtvama. Tom prilikom se u neposrednoj blizini takođe okupila grupa od nekoliko desetina ekstremista koji su pokušali da ometaju taj događaj.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, na istoku Bosne i Hercegovine, 11. jula je sahranjeno 19 žrtava srebreničkog genocida.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Među njima su nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Karadžić, te glavni komandant VRS Ratko Mladić, koji su pred Tribunalom u Hagu pravosnažno osuđeni na doživotnu robiju.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica do sada su ukopane 6.671 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije