Građanski aktivizam

Aktivisti iz Drvara insistiraju na smjeni ministra Hodžića: Izdavanje Rješenja, bez uviđaja na licu mjesta, je nezakonito

Grupa građana Drvara, okupljena oko inicijative “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru”, ne odustaje od zahtjeva za smjenu ministra zaštite okoliša Kantona 10 Hikmeta Hodžića. Danas su, u sjedište Vlade Kantona 10, na adrese premijera i ministara poslali razglednice na kojima piše "Izdavanje Rješenja bez uviđaja na licu mjesta je nezakonito". Ovaj natpis se odnosi na rješenje o upravljanju otpadom koje je kantonalni ministar Hikmet Hodžić svojevremeno izdao "fantomskoj" firmi Krom reciklaža.

Neformalna grupa građana Drvara, koja se 9 mjeseci borila za izmiještanje nelegalno deponovanog “italijanskog otpada” iz njihovog grada, ostvarivši na kraju svoj cilj, i dalje se bori za zasluženo sankcionisanje svih odgovornih za ovaj skandal i da nadležni organi ispitaju njegovu potencijalnu koruptivnu pozadinu.

“Građani okupljeni oko inicijative “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru” zahtijevaju da trenutni Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10, Hikmet Hodžić snosi odgovornost i podnese ostavku ili bude smijenjen.

Smatramo da je odgovorna osoba koja je izdala Rješenje o izdavanju dozvole upravljanja otpadom svojim nesavjesnim i neodgovornim postupcima, kršenjem zakona i nepostupanjem na osnovu savjesne i brižljive ocjene svih dokaza prilikom izdavanja dozvole za uvoz, ugrozila zdravlje građana Drvara, te čistoću, kvalitet zraka i tla na širem području i u mjeri koja može pogoršati uslove života ljudi.

Iako je otpad zbog konstantnog građanskog aktivizama napustio Drvar i ostale opštine u Federaciji BiH u kojima je nelegalno deponovan,  odgovorni i dalje nisu sankcionirani!

Ali, naša borba ne prestaje. Sve dok odgovorni ne budu kažnjeni zbog afere sa otpadom u Drvaru”, navodi se u razglednici koju su nadležnima poslali članovi nefromalne grupe “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru”.

Vlada Kantona 10 još nije razmatrala odgovornost svog ministra, niti zahtjeve ove neformalne grupe građana.

“Ne vjerujem da bi premijer Ivan Vukadin na to i pomislio, jer bi time možda srušio i cijelu Vladu. Kada su oni napustili HDZ i formirali Pomak, SDA je odlučila da ih podrži i bude im partner u Vladi. Dakle, ako Hodžića nastavi podržavati njegova SDA, on će još dugo biti na čelu Ministarstva”, kazao je nedavno za “Oslobodjenje” neimenovani izvor blizak Vladi Kantona 10.

Aktivistkinja iz Drvara Živana Sabljić ističe da je ova aktivnost usmjerena na Vladu koja, ukoliko se drži morala i zakona, ima obavezu da smijeni ministra koji je prekršio zakon. Ona, takođe, najavljuje i nove aktivnosti ove grupe koja će nastaviti da traži sankciju za odgovorne.

“U narednih nekoliko dana ćemo pokrenuti novu bilbord kampanju u Livnu i obavijestićemo javnost o tome. Takođe, i dalje je u toku online petiicija za smjenu ministra Hodžića i pozivamo sviju da svojim potpisom pruže podršku našoj borbi za normalnu državu i odgovornu javnu upravu. Nama je bilo najvažnije da se otpad odveze i u tome smo uspjeli. Ali, ne bi bilo dobro za ovu državu i društvo da se još jedna afera gurne ispod tepiha i zaboravi, bez da se sankcionišu odgovorni. Valjda je to normalno.”, istakla je Živna Sabljić.

Podsjećamo, firma “Krom reciklaža” je u junu i julu prošle godine uvezla 414 tona otpada iz Italije i nepropisno ga deponovala, iako otpad bio namijenjen za reciklažu. Ali na put su im stali građani, koji su blokirali magistralu i zarobili šlepere sa smećem i spriječili dalje deponovanje smeća.

Tek devet mjeseci kasnije otpad je, o trošku građana Federacije BiH, odvezen iz napuštenih fabrika i sa drugih lokacija u Drvaru i još četiri lokalne zajednice.

Za incident još niko nije odgovarao, a vlasnici “Krom reciklaže” su čak najavili da će tužiti državu za izgubljenu dobit i da će tražiti odštetu od 1,2 miliona evra.