Građanski aktivizam

Aktivisti, izložbom fotografija, obilježili dvije godine borbe za spas Kasindolske rijeke

“Radovi (na mini hidroelektranama na Kasindolskoj rijeci) su trenutno obustavljen i nadamo se da nikada neće ni biti nastavljeni!”, istakla je Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”, čije saopštenje za javnost objavljujemo u cjelosti.

Povodom 2. godišnjice borbe protiv gradnje mHE na Kasindolskoj rijeci, neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” pripremila je izložbu fotografija kojom žele prikazati ljepote Kasindolske rijeke, njenog kanjona, netaknute prirode koja je okružuje kao i njihovu dvogodišnju borbu za njenu zaštitu.

“Izložba fotografija samo je jedan od načina na koje nastojimo prikazati skrivenu ljepotu Kasindolske rijeke koju već dvije godine branimo od planirane izgradnje MHE “Samar” i MHE “Slapi”. Kasindolska rijeka pripada svima nama, a u njenoj zaštiti i očuvanju svi imamo veliku ulogu”, istakla je Sunčica Kovačević, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Ovim putem su podsjetili javnost da je Okružni sud u Banjaluci poništio ekološke dozvole za sve 3 mHE na Kasindolskoj rijeci te da je poništena i građevinska dozvola za mHE Samar.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je uložilo vanredni pravni lijek – Preispitivanje sudske presude, Vrhovnom sudu Republike Srpske, čije presude čekamo. Radovi su trenutno obustavljen i nadamo se da nikada neće ni biti nastavljeni!”, istakla je Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Osim toga i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, je donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za produženje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u mHE Samar zbog njegove neosnovanosti.

Podsjećamo tri mHE, mHE Podivič, mHE Samar i mHE Slapi, uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu Republike Srpske predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja.

Građani napominju da njihova borba za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci traje godinama i da neće odustati. Osim toga ističu da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – zabrane izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije