Građanski aktivizam

Aktivisti poručuju: Sačuvajmo Karanovac, jer tako čuvamo i prirodnu oazu grada Banjaluke – rijeku Vrbas

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana „Sačuvajmo Karanovac“.

Neformalna grupa građana „Sačuvajmo Karanovac“ danas, 21.04.2022. godine, organizovala je akciju podjele informativnih letaka u Banjaluci, povodom sedmice obilježavanja Dana planete Zemlje.

„Kamenolom „Planina“, koji je punom snagom radio do 2015. godine, nama, mještanima, onemogućavao je miran i spokojan život,  jer, vibracije od eksplozija su pravile štetu na našim kućama. Oblaci prašine koji su se širili oko eksploatacionog područija su ugrožavali naše zdravlje, te dolazili i do rijeke Vrbas. Sada, kada je „Planina“ ponovo atraktivna za eksploataciju, naručena Studija uticaja na životnu sredinu je potpuno „zaboravila“ neposrednu blizinu naseljenog mjesta u kom mi živimo, a naš miran život je ponovo ugrožen. Ugrožena je zagađenjem od prašine i rijeka Vrbas, što je oaza mira i prirode za čitav grad Banjaluku!“ – mještani Karanovca su jednoglasni.

Dijeljenjem informativnih letaka, neformalna grupa građana „Sačuvajmo Karanovac“, izabrala je upravo sedmicu u kojoj se obilježava Dan planete Zemlje, zbog simbolike Vrbasa, koji je i mještanima Karanovca i svim banjalučanima važno izletno mjesto. U Karanovcu, na Vrbasu, posjetioci tokom odmora povezuju se sa prirodom, a posredno i sa planetom Zemljom. Naručena Studija uticaja na životnu sredinu koja prethodi izdavanju Ekološke dozvole za rad kamenoloma je sve to, namjerno ili slučajno, izostavila i zaboravila.

„Iako paralelno vodimo i pravnu bitku da zaštitimo svoje interese, svoje zdravlje i mir, želimo upoznati sugrađane sa problemom koji se posredno tiče i njih. Pozivamo sve sugrađane na podršku. Od nadležnih, a posebno od  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, očekujemo da uvide značaj Karanovca, te zaštite interese i nas mještana, ali i čitave Banjaluke! „- poručuju iz neformalne grupe građana „Sačuvajmo Karanovac“.

Prilikom dijeljenja informativnih letaka, kao dio performansa, dijeljene su i boce vode sa simboličnim porukama koje govore o zaštiti prirode, a naročito banjalučkog bisera – čistog Vrbasa.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije