Građanski aktivizam

Aktivisti pozivaju građane Mostara da se u što većem broju odazovu na javnu raspravu o prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara i podrže brisanje mHE na Bunskim kanalima iz njega

21. septembra, u 10:30, u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

Nakon što su, krajem juna, vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara, na 23. sjednici Gradskog vijeća, usvojili odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar, za srijedu, 21. septembra, zakazana je javna rasprava o Prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara.

Javna rasprava će se održati sa početkom u 10:30, u Gradskoj vijećnici Grada Mostara. A izmjene postojećeg Prostornog plana Grada Mostara predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2.

Podsjećamo, odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar je uslijedila nakon što su predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni“ uputili građansku inicijativu za Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana.

S obzirom na to da se građanski aktivisti godinama bore protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima, oni najavljenu javnu raspravu smatraju izuzetno važnom za trajno rješenje ovog problema.

“Ostvarili smo značajne pobjede ali još nije kraj – Bunski kanali još uvijek nisu sigurni. Ovo je jedinstvena prilika da se konačno čuje glas građana u vezi izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Mi već godinama govorimo da je naš jedini interes zaštita ovog spomenika prirode i da nećemo dozvoliti da se na Bunskim kanalima grade mHE. Nećemo odustati dok se Bunski kanali trajno ne zaštite. Uputićemo i pismeno naše komentare na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar”, ističu predstavnici neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Zbog važnosti ove javne rasprave, građanski aktivisti pozivaju sve građane Mostara da im se pridruže i da zajednički glasaju ZA brisanje malih hidroelektrana na Bunskim kanalima, kako bi se spriječilo uništavanje ovog spomenika prirode.

“Dragi naši sugrađani, izuzetno je važno da što više građana Mostara prisustvuje Javnoj raspravi o prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara i da zajedno kažemo: „STOP GRADNJI mHE na Bunskim kanalima!“. Zato dođite u srijedu 21.09. u 10:30 u Gradsku vijećnicu i dajte svoj glas ZA spas spomenika prirode”, poručuju predstavnici NGG „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije