Neformalna grupa građana "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju"

Aktivisti u Maglaju upozoravaju na posljedice nelegalne eksploatacije šljunka. I podsjećaju na katastrofalne poplave 2014.

Neformalna grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ danas (07.04.) je, na ulicama Maglaja, građane, putem promotivnih letaka, upozorila na problem nelegalne eksploatacije šljunka i njene posljedice, te upoznala sa ciljevima svoje kampanje za njegovo rješavanje.

U svom saopštenju, povodom današnje ulične akcije u Maglaju, neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ je konstatovala da problem neadekvatne, nekontrolisane, i najčešće koruptivne, eksploatacije šljunka, na ovom području, postoji preko 20 godina i da su posljedice njegovog postojanja višestruke i najviše se ogledaju u uništavanju korita, prvenstveno rijeke Bosne, poljoprivrednog zemljišta uz vodotok, te u direktnom ugožavanju stambenih i poslovnih objekata i saobraćajnica u blizini korita rijeke.

„Nečišćenje korita rijeka od nekomercijalnog materijala i mulja  i nekontrolisana eksploatacija šljunka su i glavni uzroci katastrofalnih poplava 2014. godine, a od opština u Federaciji BiH Maglaj je bio najviše pogođen i pretrpio je najveće materijalne štete. Direktne štete bile su na poplavljenim domovima i drugim dobrima, osim u samom gradskom području, i u osam mjesnih zajednica maglajske opštine.“, naglasili su iz ove grupe. I podsjetili na konkretne podatke o tada pričinjenim štetama.

Maglaj, maj 2014.

Šteta na stambenim objektima procjenjena je na 1,7 milion KM, šteta na  poljoprivrednim usjevima bila je 203.000 KM, pomoćnim objektima 55.000 KM, na privrednim objektima 95.000 KM i ustanovama 60.000 KM. Na 75 kilometara puteva pričinjena je šteta od 1,1 milion KM, dodatne štete na privrednim objektima u vidu repromaterijala i mašina je 420.000 KM. Znači, ukupna šteta procjenjena je na 3,26 miliona KM. Tokom poplava oštećeno je 138 objekata od kojih su 83 stambena.

“Ovo područje je i danas ugroženo od poplava, devastira se životna sredina, nanosi se šteta lokalnom, kantonalnom i budžetu Federacije BiH, te omogućava protivpravno bogaćenje pojedinaca.”, upozorili su aktivisti grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“. I dodali:

“Zbog toga smo i pokrenuli kampanju da uređenom, konkretno definisanom legislativom, nadležne institucije dodjeljuju koncesije ili daju administrativne dozvole sa preciziranim količinama očišćenog materijala i eksploatisanog šljunka, i da vrše efikasnu kontrolu te djelatnosti, svjesni da je neadekvatnom kontrolom eksploatacije riječnog šljunka omogućeno da se šljunkari ne pridržavaju koncesionih ugovora, da minerale vade izvan određenih područja, prijavljuju znatno manje količine izvađenog šljunka i time izbjegavaju plaćanje koncesione naknade i čine niz drugih nezakonitih radnji.“

Grupa ističe da je ključni cilj obezbijediti uređeno korito rijeke Bosne i dovesti do toga da su građani efikasnije zaštićeni od mogućih poplava, opasnosti po njihove živote i materijalna dobra.

Rezultatima današnje akcije, u kojoj je podijeljeno oko 1000 promotivnih letaka, su suzadovoljni.

“Građani su pokazali veliko zanimanje, što smo i očekivali, jer svako pominjanje rijeke asocira ih, kao i na nas, na opasnost od poplava. Želja nam je da ih zainteresujemo i za učešće u konkretnim aktivnostima koje grupa bude provodila. Došli su nam i predstavnici medija iz ovdašnjih portala i RTV Maglaj, sa kojima smo dogovorili i konkretnu saradnju, te će nas nadalje podržati i pratiti u aktivnostima” – izjavila je, za Antikorupciju, član Grupe Zumra Gušo.

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije