Intervjui

Alma Zadić: Korupcija je otrov društva

Alma Zadić je porijeklom iz BiH, a kao 10-godišnja djevojčica se iz rodne Tuzle preselila u Beč. U Austriji je završila pravo i postala advokat, a kasnije i prva Bosanka u Vladi Austrije. Članica je stranke Zelenih, a ministrica pravde je postala 7. januara 2021. godine u vladi Sebastiana Kurza. Također, bila je zastupnica u austrijskom parlamentu od 2017. godine. Proteklih dana boravi u službenoj posjeti Sarajevu, a u intervju za Klix.ba je poručila da Austrija snažno podržava novi zalet u postupku proširenja EU i da je budućnost BiH u Uniji.

Nedavno ste kazali kako su Zapadni Balkan i BiH prioriteti Vlade Austrije. U čemu se sve ogleda takva politika?

Austrija snažno podržava novi zalet u postupku proširenja EU. Želim da naglasim da za austrijsku Vladu i za mene lično budućnost BiH leži u Evropskoj Uniji. I upravo zato sam zadnja dva dana provela u Bosni i Hercegovini, jer želim da pošaljem bosansko-hercegovačkom stanovništvu jasnu poruku: Bosna i Hercegovina zaslužuje iskrenu i pravednu perspektivu pristupanja EU.

Vaša država zalagala se da Evropsko vijeće dodijeli kandidatski status BiH koja i dalje na tom putu mora ispuniti 14 priorieta. Smatrate li da za takvo nešto postoji politička volja, posebno kada se radi o nužnim ustavnim reformama i vladavini prava?

Veoma je bitno da BiH provede neophodne reforme. Svjesna sam da sprovođenje ovih reformi nije jednostavno. U mojim razgovorima koje sam vodila sa ministrom Grubešom i predstavnicima VSTV-a sam se osvrnula na specifične tačke u oblasti pravosuđa, gdje se moraju desiti reforme. Ovo uključuje mjere za jačanje integriteta pravosuđa, propise o sukobima interesa. Podvukla sam još jednom koliko je važno djelovati po ovim pitanjima i naglasila da će Austrija podržati Bosnu i Hercegovinu na tom putu.

Alma Zadić (Foto: BMJ/Antonio Nedić)
Alma Zadić (Foto: BMJ/Antonio Nedić)

Vašoj državi ne nedostaje reformskih projekata, uključujući i one reorganizacije komandnog lanca javnog tužilaštva. BiH mora provesti potrebne reforme i kada je u pitanju pravosuđe. Kako Austrija može pomoći BiH da bude u mogućnosti garantirati neovisnost pravosuđa, uključujući i Visoko sudsko i tužilačko vijeće?

Kao ministrica pravde i u Austriji radim na jačanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Također u zemljama članicama EU se kontinuirano radi na poboljšanjima u ovoj oblasti. Tokom prvog dana moje posjete sam sa ministrom pravde Josipom Grubešom potpisala zajedničku deklaraciju o intenziviranju saradnje između austrijskog i bosanskohercegovačkog Ministarstva pravde. Cilj mora biti da se kroz intenzivnu razmjenu što je moguće brže postigne napredak u pogledu vladavine prava. Tako su na primjer potrebna istinska poboljšanja integriteta pravosuđa i time približavanje evropskim standardima, kao što je brza implementacija reforme Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Ovdje se radi o ništa manje već o vraćanju povjerenja građana i građanki BiH u pravosudni sistem.

Prije nekoliko sedmica prva bh. parlamentarna Istražna komisija objavila je izvještaj unutar kojega se nalaze poražavajuće informacije. Bh. društvo ima veoma malo povjerenja u pravosudne institucije, a očigledan je i politički utjecaj na nosioce sudskih i tužilačkih funkcija. Korupcija je jedan od temeljnih problema naše države, dok vi namjeravate pooštriti nacionalni Zakon o korupciji. Postoje li neke dobre prakse na koje bi se bh. vlasti mogle ugledati i kako se u Vašoj državi pristupilo tom problemu?

Korupcija i zloupotreba položaja su otrov za svako društvo. Korupcija nije samo jedna obična povreda prava i stoga se protiv nje mora sistematski i odlučno boriti. Građani i građanke BiH, posebno mlada generacija žele i zaslužuju održive mogućnosti i perspektive za sebe i svoje porodice. Oni zaslužuju da žive u društvu gdje prednost ima vladavina prava a ne vladavina moći.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije