Građanski aktivizam

Apel civilnog društva EU, SAD i članicama NATO-a: Neuspešna konsolidacija Balkana

Predstavnici civilnog društva država Zapadnog Balkana uputili su apel Evropskoj uniji (EU), Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i vladama zemalja članica NATO-a, pozivajući ih da “preduprede negativnu dinamiku” na Zapadnom Balkanu, “koja potencijalno vodi u nasilje”.

“Odnos većine zapadnih vlada bio je sve do 2018. godine u potpunosti u skladu sa idealom ‘celovite, slobodne i mirne Evrope’, koji je podrazumevao i stav da dalja promena granica ili etnoteritorijalizacija neće biti dozvoljena”, navodi se u apelu.

Međutim, kako ističu potpisnici, “nacionalni autoritarni populizam koji podseća na nacionalizam viđen u bivšoj Jugoslaviji od kraja osamdesetih, postao je sve očigledniji i u nekim državama članicama EU, kao i u SAD posle izbora Donalda Trampa (Trump) za predsednika SAD”.

Potpisnici apela su naveli da su ovi faktori “ubrzali negativnu dinamiku u vezi sa demokratijom na Zapadnom Balkanu” i pozvali zapadne lidere “da prepoznaju jasnu i neposrednu opasnost koju predstavljaju njihove trenutne politike i da ih shodno tome promene”.

Apel, koji je potpisalo više od 250 predstavnika civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, Slovenije, te iz Evrope i SAD, upućen je predsedniku SAD Joe Bidenu, čelnici Evropske komisije Ursuli von der Leien, predsedniku Evropskog saveta Cherles Michelu, generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, kao i šefovima vlada vodećih država članica EU i NATO.

U apelu se, pored ostalog, ukazuje na navodni “non-paper” koji je, kako je preneo slovenački portal “Necenzurisano”, premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

Prema objavljenom sadržaju govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Janša je demantovao da “non pejper” postoji i naglasio da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona kao i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali da to ometaju tvrdnje kojima se slovenački non-paper povezuje sa ranijim planovima podele BiH.

Slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon, članica evropske poslaničke grupe Socijalista, ocenila je da je “rešenje za Balkan jasna evropska perspektiva, a ne prekrajanje granica”.

Američki Stejt department je, komentarišući informacije o postojanju non-papera naglasio da “SAD duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa BiH i ostaju privržene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji”.

Potpisnici apela su naveli da “bez obzira na to koje je provenijencije non-paper, nesumnjivo postoji “čitava kohorta pristalica takvih etnonacionalističkih programa”.

“Ne bi se ipak trebalo zavaravati da bi bilo kakav pokušaj ostvarenja pomenutih ciljeva prošao bez masovnog nasilja i proterivanja stanovništva”, navodi se u apelu i dodaje da je “važno da predsednica Evropske komisije i predsednik Saveta EU postojanje tog predloga demantuju i odbiju, ili pak potvrde”.

U apelu se navodi i “da još nije kasno da SAD i EU preduprede trenutnu negativnu dinamiku” na Zapadnom Balkanu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije