Građanski aktivizam Podsjećanja

Avgust 2020.: Kad nadležni organi ne rade svoj posao, građani se sami moraju boriti – Aktivisti podnijeli prijavu za nelegalni iskop šljunka iz korita Bosne

Redovnu nedjeljnu rubriku Podsjećanja započinjemo tekstom objavljenim prije godinu dana, u avgustu 2020., o počecima građanske borbe protiv šljunkarskog bezakonja i korupcije u institucijama sistema. Godinu dana kasnije, front se proširio, stvorene su nove grupe u drugim mjestima, otkriven je čitav niz slučajeva destrukcije rječne obale i okolnog poljoprivrednog zemljišta, koji su zaprepastili javnost, podnesen je niz prijava nadležnim institucijama, koje je aktivizam građana i pritisak medija natjerao da počnu raditi svoj posao. O čemu su tri neformalne grupe građana, koje se bore za zaštitu sliva Bosne i Drine od nelegalnih šljunkarskih aktivnosti, u petak 20.8.2021., govorili na press konferenciji u Banjaluci, na kojoj su predstavili i mape legalnih lokacija za eksploataciju šljunka, uz napomenu da je sve ostalo što se radi nelegalno i poziv građanima da to prijave.

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ prijavila je danas (31.8.2020.) nelegalni iskop šljunka u donjem toku rijeke Bosne na granici opština Modriča i Vukosavlje.

Dokumentovana prijava upućena je Inspektoratu RS, odnosno Vodnoj inspekciji na ruke vršioca dužnosti Glavnog vodnog inpsektora Aleksandru Misiti u Banja Luku, te Javnoj ustanovi “Vode RS” u Bijeljini i Područnoj kancelariji za podsliv rijeke Bosne u Doboju.

Prema dostavljenoj dokumentaciji, iskop se vrši na parceli čiji je nosilac prava “Društvena svojina”, a pripada katastarskoj opštini Kladari, opština Modriča.

“Dostavili smo dokumente o lokaciji i dokaze u vidu fotografija o nelegalnom iskopu šljunka firme iz Odžaka. Ponudili smo i dodatne dokumente, ukoliko su inspekciji i nadležnima u Javnoj ustanovi potrebni za postupanje” – kaže član Grupe iz Vukosavlja Zekerijah Bahić.

Podsjećamo, neuređena, netransparentna i nekontrolisana eksploatacija šljunka na području Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca i nečišćenje korita rijeke Bosne je jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava iz 2014. godine zbog kojih je izgubljeno 14 života u ove četiri lokalne zajednice, dok se materijalna šteta mjeri u milijardama maraka.

Ovo područje je i danas ugroženo od poplava, devastira se životna sredina, a zbog nekontrolisane i nelegalne eksploatacije ovog minerala nanosi višemilionska šteta republičkom i lokalnim budžetima i omogućava protivpravno bogaćenje pojedinaca.

Dugotrajnost ovog problema i njegovo nerješavanje od strane nadležnih institucija, ukazuje na sistemsku korupciju. Jer kao i u slučaju povoda za prijavu koju su podnijeli građani okupljeni u neformalnu grupu „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“, takve stvari je nemoguće raditi tajno i skriveno od javnosti. I očigledno je da vlast toleriše takvo ponašanje, svodeći svoj posao na zaštiti pravnog poretka, budžeta i, prije svega građana, čiji se životi dovode u opasnost, na deklarativne izjave i povremene akcije u cilju stvaranja privida da nešto rade na ovom problemu.