Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Protest advokata zbog izmena Zakona o parničnom postupku

Advokatima iz Beograda pridružili su se kao podrška i kolege iz Šapca, Valjeva, Novog Sada i Jagodine.

Nekoliko stotina advokata iz Beograda, Zaječara, Valjeva, Jagodine, Novog Sada, Niša i Rume okupilo se 01. juna ispred Advokatske komore Srbije na protestu zbog Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Kako je novinarima rekao advokat Čedomir Kokanović, advokati zahtevaju povlačenje predloga zato što ga smatraju lošim za građane Srbije.

“Mi ne želimo pregovore, ne želimo razgovor o crvenim linijama, ceo zakon je crvena linija. Predlog je napravljen u tajnosti”, rekao je advokat i dodao da nema poverenje u učesnike pregovora u vezi sa ovim zakonom.

Ministarstvo pravde objavilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku 19. maja.

Kratkom blokadom saobraćaja u centru Beograda, beogradski advokati 1. juna tražili su povlačenja Nacrta.

Ispred zgrade Ministarstva ostavili su primerak Ustava.

Zbog čega advokati protestuju?

Okupljeni advokati traže formiranje grupe koja bi napravila novi predlog zakona.

Advokati tvrde da bi izmenama zakona građanima bilo teže pokretanje sudskih postupaka.

Kao najlošije predloge novog zakonskog rešenja, Čedomir Kokanović navodi da se oštećenima onemogućuje da traže pravdu pred sudom i da taj zakon ide u korist banaka i dodao da neće učestvovati u pregovorima jer su zahtevi jasni, a nezadovoljstvo će eskalirati dok se zakon ne povuče.

Advokatske komore ne podržavaju proteste

Advokatima iz Beograda pridružili su se kao podrška i kolege iz Šapca, Valjeva, Novog Sada i Jagodine.

Advokatska komora Srbije (AKS) i Advokatska komora Vojvodine (AKV) u saopštenjima navode da nisu zadovoljni predloženim Nacrtom, ali da ova dva najveća udruženja advokata ne stoje iza protesta.

“Ukoliko pregovori sa Ministarstvom pravde ne budu dali zadovoljavajuće rezultate, bićete blagovremeno obavešteni o daljim koracima, protestu i eventualnoj obustavi rada”, navode u saopštenju iz AKS.

Ministarstvo pravde: Cilj brži i lakši put do pravde

Ministarstvo pravde saopštilo je pred protest advokata u utorak, 1. juna da je cilj izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku brži i lakši put do pravde i postizanje veće pravne sigurnosti.

Smatraju da će izmene zakona omogućiti ravnomernu opterećenost sudova u Srbiji pa će građani moći da stignu do pravosnažne odluke u razumnom roku, sa manje troškova.

Pogledaj više

Građani u akciji