Građanski aktivizam u susjedstvu

Beograd: Žene u crnom obilježile 26. godišnjicu genocida

Ova organizacija godinama zahtijeva da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ističući da je u Srbiji na djelu državna politika negiranja genocida.

Uz uzvike grupe nacionalista i desničara, koji su nosili slike ratnog zločinca Ratka Mladića i veličali ime također ratnog zločinca  Radovana Karadžića te negirali genocid počinjen u Srebrenici, na beogradskom Trgu Republike nevladina organizacija Žene u crnom stajanjem u tišini obilježila je 26. godišnjicu genocida.

Grupa nacionalista i desničara koji su nosili slike Ratka Mladića i veličali ime Radovana Karadžića te negirali genocid u Srebrenici (Foto: Al Jazeera)

Članovi organizacije Žene u crnom policijskim obručem bili su odvojeni od grupe koja je pokušala isprovocirati incidente.

Organizacija Žene u crnom godinama zahtijeva da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ističući da je u Srbiji na djelu državna politika negiranja genocida, koju, kako navode, slijede ne samo pripadnici vladajuće koalicije, već i značajan dio opozicije.

Kako ističu, režimski mediji u Srbiji dobijaju neograničen prostor za slavljenje zločinaca kao heroja, dok u javnom diskursu preovladava odsustvo saosjećanja sa žrtvama.

Pogledaj više

Građani u akciji