Regija i svijet

Biciklisti protiv zaštitnih ograda u Nišu: Doneće nove opasnosti, a ne rešavaju suštinske probleme

Zbog saobraćajne tragedije u Nišu je Savet za bezbednost saobraćaja nedavno odlučio da se na više lokacija u gradu postave zaštitne ograde, ali biciklisti smatraju da to nije dobro rešenje, jer će doneti nove opasnosti za njih, a i suštinski neće rešiti probleme u saobraćaju.

Nepoznato je na kojim lokacijama je planirano da budu postavljene zaštitne pešačke ograde, a iz Policijske uprave su Savetu predložili da to bude na gradskim saobraćajnicama gde je moguće razviti veće brzine, odnosno na ulicama bulevarskog tipa.

Da su biciklisti u opasnosti zbog planiranih ograda, smatraju biciklistička udruženja iz Beograda, Niša, Novog Sada i Šapca, među njima i “Niška saobraćajna unija”.

Niš je jedan od gradova u Srbiji u kome ima svega par kilometara biciklističkih staza i biciklisti po zakonu moraju da koriste kolovoz, čak i na bulevarima. U takvoj situaciji gde je kolovoz prepoznat kao mesto za brzo kretanje automobila, autobusa i kamiona, biciklisti će se postavljanjem ograde naći između ograde i vozila koja se brzo kreću – pojašnjavaju.

Posebno su ugroženi ranjivi učesnici u saobraćaju, smatraju iz udruženja, odnosno mladi koji sa već 12 godina koriste bicikl kao prevozno sredstvo, ali i najstariji koji dele kolovoz sa vozačima četvorotočkaša.

Navode i podatke da će pri brzini od 40 km/h 25 % naletanja na pešaka imati fatalan ishod, dok će pri naletanju vozila brzinom 60 km/h, čak 85% pešaka poginuti, a da se u sličnoj poziciji nalaze i biciklisti.

S obzirom na težinu posledica i zastupljenost nezgoda u kojima učestvuju četvorotočkaši, biciklistička udruženja pozdravljaju uvođenje rigoroznijih kontrola i korišćenje kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja. Pored toga udruženja apeluju da se više investira u infrastrukturu za ranjive učesnike u saobraćaju, smanjuje brzina i da oni koji izazivaju najviše nezgoda sa najtežim posledicama budu dosledno kontrolisani i kažnjavani – ističu.

Ističu da će ubuduće i oni pokušati da daju doprinos bezbednijem saobraćaju u gradu i da će ovaj apel, koji potpisuju “Ulice za bicikliste” iz Beograda, “Niška saobraćajna unija”, “Novosadska biciklistička inicijativa” i “Vozi ulice” iz Šapca, zvanično uputiti i nadležnima koji donose odluke u Nišu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije