Vijesti

Dodjeljena priznanja za izvještavanje o prijaviteljima korupcije (+ saopštenje udruženja “Baby Steps”)

Koalicija za zaštitu zviždača Jugoistočne Evrope na godišnjem sastanku u Sarajevu dodijelila je priznanje za slobodu govora BIRN-u Bosne i Hercegovine. Drugi dobitnici priznanja su Amila Tatarević (Udruženje Baby Steps), novinarka Rubina Čengić, Maida Bilal (Fondacija Krug života, Kruščica) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Priznanja su dodijeljena za aktivističke napore, angažman u javnom interesu i doprinos transparentnosti unutar svoje zajednice u 2022. godini.

Koalicija je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dodijelila priznanje za hrabrost i predstavljanje društveno važnih informacija od javnog interesa.

Drugi dobitnici priznanja su Amila Tatarević (Udruženje Baby Steps), novinarka Rubina Čengić, Maida Bilal (Fondacija Krug života, Kruščica) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Godišnji sastanak Koalicije, čiji je domaćin bila organizacija Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, a koji je podržao Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), poslužio je kao platforma za prezentaciju aktivnosti članica Koalicije, nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope, diskusiju o zajedničkim izazovima, strategijama i rješenjima za poboljšanje zaštite uzbunjivača u zemljama regije.

Organiziran je pod pokroviteljstvom regionalnog projekta “Breaking the Silence: Unapređenje politike i kulture uzbunjivača na Zapadnom Balkanu i Moldaviji“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Sekretarijat RAI-a. Sastanak je okupio predstavnike organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovačke i sa Kosova.

BIRN BiH je ranije pisao kako osobe zaposlene u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina imaju mogućnost prijaviti korupciju i dobiti status zviždača, odnosno zaštićenog prijavitelja korupcije. Međutim, do sada je samo mali broj njih dobio takav status. U jednoj od epizoda naše emisije TV Justice, pokazali smo kroz šta prolaze zviždači kada prijave korupciju, zašto još uvijek nisu zaštićeni i kako se to može promijeniti.

U novembru prošle godine smo pisali kako u Federaciji još uvijek nije donesen zakon kojim bi se zaštitile osobe koje prijavljuju korupciju u institucijama ili kompanijama u većinskom vlasništvu entiteta. Takvo stanje direktno pogoduje počiniocima korupcije, priznali su iz Vlade Federacije kada su u augustu ove godine usvojili Prijedog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

To je drugi put u posljednjih deset godina da Vlada usvaja tekst zakona ali, kao ni drugi prijedlozi zastupnika, nikada nije do kraja usvojen u Parlamentu Federacije. Nakon desetogodišnjeg oklijevanja, u Federaciji bi uskoro trebao biti usvojen zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, ali stručnjaci napominju da će ohrabrenje za prijavu korupcije zavisiti od brzine kojom će sudovi donositi mjere zaštite.

U međuvremenu, oni koji se odluče prijaviti korupciju, ostanu bez posla, te su primorani sudskim putem boriti se za svoja prava.

 

DODATAK (saopštenje Udruženja “Baby Steps”)

Borba protiv korupcije u porodilištima:  Priznanje za slobodu govora i hrabrost predsjednici Udruženja Baby Steps Amili Tatarević

Koalicija za zaštitu zviždača Jugoistočne Evrope na godišnjem sastanku u Sarajevu dodijelila je priznanje za slobodu govora,  hrabrost i predstavljanje društveno važnih informacija od javnog interesa predsjednici Udruženja Baby Steps iz Sarajeva Amili Tatarević.

Predstavljanje informacija o korupciji u porodilištima širom Bosne i Hercegovine, podsticanje na dijeljenje iskustava žena koje su rađale u ovoj zemlji kroz rad aktivnosti Udruženja Baby Steps doprinijelo je širenju jasne slike stvarnog stanja rađanja u našim porodilištima. Podaci do kojih je došlo udruženje prezentirani kroz medije stigli su do velikog broja ljudi kako ovdje tako i u zemljama regije. S ponosom možemo reći da je naš trud došao i do Evrope, jer su se evropski zvaničnici u konačnici putem izvještaja EU o BiH jasno izjasnili da se stanje u bh porodilištima mora poboljšati i to je definisano kao jedan od preduvijeta koje naša zemlja mora regulisati prije ulaska u članstvo Evropske unije.

“Svako priznanje je potvrda našeg rada i daje nam snagu da nastavimo dalje. Zahvaljujem se onima koji su prepoznali naš trud. Mi se nećemo umoriti, ovo nije borba koja traje jedan dan, ovo je borba koja će trajati godinama ali stanje u našim porodilištima se mora promijeniti iz temelja. Odnos prema porodiljama mora biti drugačiji, sve porodilje moraju imati jednak tretman i mi nećmo stati dok se to ne dogodi u baš svakom porodilištu u našoj zemlji”, istakla je Tatrević.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije