Građanski aktivizam

Bolje pod pritiskom nego nikako – Općina Konjic još jednom odbila zahtjev Elektroprivrede BiH za izdavanje građevinskih dozvola za gradnju MHE na Neretvici

Nakon što je Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK, svojevremeno, donijelo rješenje kojim ukida građevinske dozvole za mHE na Neretvici, Općina Konjic je pokušala ignorisati ovu odluku i dozvole ostaviti na snazi. Tada je, nakon pritiska Upravne inspekcije HNK, Općina prvi put odbila zahtjev Elektroprivrede za izdavanje odobrenja za građenje. Skoro ista situacija se desila ponovo.

Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic donijela je Rješenje kojim se odbija zahtjev investitora, Elektroprivrede BiH d.d., za gradnju malih hidroelektrana Gorovnik ušće i Sirijanski most.

Podsjećamo, Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic je 2018. godine donijela Rješenje kojim se JP Elektroprivredi BiH odobrava gradnja mHE na Neretvici ali je po zahtjevu Udruženja za zaštitu okoliša Zeleni Neretva Konjic, to odobrenje poništeno sredinom 2021. godine od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, kao drugostepenog organa, i vraćeno na ponovni postupak. Tada je utvrđeno da je Općina Konjic putem svoje službe izdala Rješenje za građenje mHE na Neretvici bez pribavljenih energetskih dozvola koje prethode izdavanju građevinskih dozvola.

Pisali smo o tome kako je Općina Konjic, nakon što je Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK donijelo rješenje kojim ukida građevinske dozvole, pokušala ignorisati odluku ovog ministarstva i dozvole ostaviti na snazi. Tada je, nakon pritiska Upravne inspekcije HNK Općina prvi put odbila zahtjev Elektroprivrede za izdavanje odobrenja za građenje.

Skoro ista situacija se desila i ovaj put. Općina je ostavila Elektroprivredi rok od 15 dana za dostavljanje energetskih saglasnosti a poslije je taj rok produžen na 3 mjeseca a Rješenje kojim se odbija zahtjev za gradnju mHE je doneseno prije nekoliko dana.

Nakon ovoga iz Udruženja „Neretvica – Pusti me da tečem“ su izjavili:

“Ovo je jedina zakonita odluka koju je općina Konjic mogla donijeti u konkretnom slučaju, s obzirom na to da JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u datom roku nije dostavila energetske saglasnosti za izgradnju mHE Srijanski most i mHE Gorovnik ušće.

Napominjemo da je Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic, na čelu s gospodinom Esadom Omerovićem, razvlačila proces, čime je direktno kršila zakone pogodujući investitoru. Ovu odluku donijeli su pod pritiskom kantonalne Upravne inspekcije i udruženja građana ‘Zeleni Neretva Konjic’ i ‘Neretvica – Pusti me da tečem’.“

Podsjećamo da su ranije ove godine pale i vodne saglasnosti za mHE na Neretvici jer investitor u predviđenom roku od dvije godine nije pribavio odobrenje za građanje i započeo radove.

„Ukoliko u Općini Konjic zaista postoji volja da se pitanje (ne)izgradnje mHE na slivu rijeke Neretvice riješi jednom i za sva vremena, još ih jednom pozivamo da raskinu štetni koncesioni ugovor, za što postoji i više nego jak pravni osnov.” – poručili su iz udruženja „Pusti me da tečem“.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije