Građanski aktivizam U fokusu

Borba za rijeke BiH je istovremeno i borba za bolje i humanije društvo i pravnu državu bez korupcije

14.03. je Međunarodni dan akcije za rijeke, dan kada se slave uspjesi kao što su revitalizacije rijeka i riječnih staništa. I kada građani širom svijeta, na različite načine, protestvuju, zahtjevaju poboljšanje u politikama i lošim praksama upravljanja rijekama, međusobno se informišu o prijetnjama s kojima su suočene njihove rijeke i o mogućnostima boljeg upravljanja rijekama, te o prihvatljivim i učinkovitim energetskim rješenjima. I naglašavaju važnost očuvanja rijeka kao i dostupnost pitke i čiste vode za svo stanovništvo na Zemlji.  A prije svega, to je dan za demonstraciju jedinstva – djelujući zajedno ukazuje se da problemi nisu samo lokalnog već globalnih razmjera.

Ovaj dan BiH dočekuje sa vrlo značajnom mrežom aktivističkih organizacija, koje boreći se za različite ciljeve (od sprječavanja gradnje mini hidroelektrana, preko borbe protiv nelegalne eksploatacije šljunka ili neadekvatnih zaštitnih mjera od poplava, do zahtjeva da deponije ispunjavaju ekološke standarde i zakonske propise) imaju i taj zajednički – borbu za zaštitu rijeka i pravo građana da uživaju u njihovoj ljepoti, čistoći i biodiverzitetu.

Ataci na rijeke su, naime, različiti. A odgovornost vlasti za njihovo onečišćenje (nekontrolisanim izljevima otrova sa deponija, na kojim ne postoje prečišćači i permanentnim zagađivanjem od strane industrije) ili destrukciju (pretvaranjem riječnih korita u cjevovode, za potrebe MHE) je nesporna. Neslaganje u javnom prostoru postoji jedino oko motiva – da li se radi o gluposti i nesposobnosti ili nezainteresovanosti za interese građana i zaštitu prirodnih bogatstava, odnosno bilo šta što nisu njihovi lični interesi ili o – korupciji. Mada je najvjerovatnije da je odgovor: „o svemu pomalo“. Što potvrđuju i konkretni slučajevi s kojim se u svojoj borbi suočavaju građanski aktivisti.

A prigodne izjave nekih od njih, povodom ovog dana, objavljujemo u nastavku:

 

Oliver Arapović, Ekološka udruga “Majski cvijet”

“Na međunarodni dan posvećen rijekama, organizacije širom svijeta jednoglasno upozoravaju koliko su nam rijeke važne i koliko je važan pristup čistoj i tekućoj vodi te da građani moraju imati pravo glasa u odlukama koje su vezane za korištenje vode, što kod nas nije uvijek slučaj. To je vidljivo i u slučaju gradnje mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 – nailazili smo na mnoge nezakonite odluke na koje smo od samoga početka ukazivali, ali smo pravdu morali sudskim putem čekati. Ipak uprkos tome nismo odustali, ostali smo do kraja i na kraju smo izvojevali pobjedu. Međutim pred nama je još veliki posao a to je da se trajno zabrani gradnja mini hidroelektrana u na Bunskim kanalima.”

 

Ibrahim Turak, Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem”

“Boreći se za spas rijeke Neretvice, stanovnici donje Neretvice su svjesni toga da se uporedo s tim bore i protiv korupcije koja se čini na projektu gradnje mini hidrocentrala i mi smo suočeni sa jedni velikim koruptivnim problemom koji se manifestuje kroz izdavanje nelegitimnih dozvola za izgradnju MHE. Odlučni smo da to spriječimo i da se izborimo za spas naših rijeka.”

 

Maida Bilal, Udruženje građana Hrabre žene Kruščice

“Prirodni resursi kao sto su naše pitke i divlje rijeke vrijedi braniti životima. Žene Kruščice su to pokazale na svom primjeru izlažući svoj život da bi sačuvale rijeku od izgradnje dvije mHE na rijeci Kruščici i zbog tog na ovaj Međunarodni dan borbe za naše bosanskohercegovačke rijeke želimo poslati jasnu poruku: ‘ Naše rijeke ima ko da čuva i brani od korumpiranih političara, sumnjivih investitora sa upitnim kapitalom čiji je cilj samo goli profit. Svojim okrutnim i bezrezervnim uništavanjem naših rijeka ništa im nije sveto pa ni stanovništvo, biodiverzitet niti ugrožene životinje koje vijekovima žive uz rijeke i u rijekama. Probudimo se, sačuvajmo naše rijeke za generacije koje dolaze iza nas!'”

 

Jadranka Petrović, neformalna grupa građana “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne”

„Obilježavajući Dan rijeka sjetismo se da na ovaj dio rijeke Bosne kod Kotorskog na području Doboja dolaze ove divne ptice (labudovi), kojih je nekada bilo u velikom broju. Ovdje je bilo izletište, ali je usljed eksploatacije šljunka obala izmjenjena, rijeka se neprirodno proširila i ništa nije više isto. Ovdje je, nažalost, više smetljište nego izletište. Ali sačuvajmo barem ovo što je ostalo od naše rijeke Bosne, pozivamo nadležne da povedu više brige o zaštiti okoline, zaštitimo naše rijeke i životnu sredinu, ako ne zbog nas onda zbog ovih divnih životinja.“

 

Jovan Drakul, UG “Bjelava” i NGG “Sačuvajmo rijeke Foče”

“Voda je neophodna, voda je uslov života, zna to svako dijete u vrtiću i osnovnoj školi. I nevino računa na to da će je imati dovoljno kad poraste! Dužni smo da sačuvamo naše rijeke od pohlepnih i bahatih investitora, da spriječimo zarobljavanje vode u cijevi na nelegalan način, da osiguramo pristup vodi za naše nasljednike. Ako budemo nijemo gledali kako presušuju naše rijeke, nesvjesno ćemo postati saučesnici isušivanja života na ovom prostoru. Stop MHE!”

 

Sara Tuševljak, neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”

“‘Ne teče rijeka, nego voda. Kao što ne prolazi vrijeme nego mi’, rekao je Ivo Andrić. Ako nema vode, nema ni rijeke. Ako nam uzmu vodu, uzeli su i rijeku. A ako nam uzmu rijeke, šta ćemo ostaviti onima koji dolaze u vremenu poslije nas. Voda je donijela život na Zemlju, a oni koji zbog ličnog interesa uzimaju vodu taj isti život odnose.

Zumra Gušo, Inicijativa za za legalnu eksploataciju minerala u gornjem toku rijeke Bosne

“U mjesecu martu i aprilu redovno u prirodi, naši ekolozi i ribari predvode akcije u kojima odajemo priznanje, zahvaljujemo se prirodi što nam daje. Ne odnosimo se baš svi sa uvažavanjem, ne čuvamo je koliko bi mogli i morali, da je ostavimo onima koji su dosta mlađi od nas i ostaju iza nas. Rijeka Bosna je ljepotica i nosi ime naše države i zato apelujemo na sve da je poštuju kao što bi trebali poštovati i svoju domovinu.”

 

Mirsad Kadrić, neformalna grupa građana “Spasimo Drinu”

“Mostovi nisu samo obične građevine od kamena, betona ili željeza kojim se premošćuje neka rijeka. Oni su ruke koje spajaju obale i ljude i predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva. Mostovi nam trebaju, ali betonski zidovi i kanalisanje rijeka nipošto. Zar nije ludost rijeku koja je hiljadama godina bila  granica između civilizacija, Istočnog i Zapadnog Rimskog carstva, pa i samog Istoka i Zapada, pokušati svesti na nivo jednog malog potoka?! Praviti kolektor otpadnih voda od nje!? Naša borba je davno počela i još uvijek traje. Mi smo iskazali svoje nezadovoljstvo i pokazali da građanski aktivizam može biti izuzetno učinkovit.”

 

Dženan Šašić, Udruženje građana „Za Doljanku”

“Nakon nekoliko godina ekološkog aktivizma, uvjerio sam se da uspješne priče dolaze samo iz onih mjesta gdje se građani uistinu uhvate u sistemsku borbu protiv korupcije. Konkretno u MHE postoje interesne grupe koje igraju po dobro uigranim pravilima i znaju sve buduće korake. Dakle, da biste riješili trajan i sistematsko određen ekološki problem, morate da ukažete na one ljude koji su potpisali određene dozvole – i da tražite njihovu odgovornost.”

 

Dejan Furtula, neformalna grupa građana “Odbranimo rijeke Višegrada”

“Pozivamo građanstvo da se aktivno uključi u borbu protiv izgradnje mini-hidroelektrana u BiH, rijeke su javno dobro i ne smiju biti dio interesa pojedinca. Sigurno da građani treba da budu uključeni u sve odluke, a posebno kada je životna sredina u pitanju! Dajemo podršku svim organizacijama za zaštitu životne sredine, zajedno možemo mnogo!”

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije