Građanski aktivizam U fokusu

Branko Ćulibrk: Izlazimo na ulice, jer se borimo protiv mržnje i nasilja!

Branko kaže da se situacija polako mijenja nabolje, ali niko ne očekuje neke velike promjene preko noći.

Branko Ćulibrk iz Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa kaže da je sve spremno za sutrašnji (13.08.) događaj koji se organizuje u Sarajevu.

Ove godine Povorku je podržala i Vlada Kantona Sarajeva koja je obezbijedila troškove obezbjeđenja.

„Značajno nam je što su nas institucije ove godine podržale i prepoznale našu borbu. Pružili su nam podršku tako što učestvuju u pokrivanju troškova naše sigurnosti. Bitno je napomenuti da organizujemo mirnu protestnu šetnju koja ima za cilj borbu protiv nasilja, diskriminacije i nasilja koje doživljavaju lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interpolne osobe. Smatramo da nije OK da ljudi koji imaju namjeru da ugroze naš skup ne prolaze kroz iste sigurnosne protokole kao što mi prolazimo“, rekao je Ćulibrk.

Za dolazak na Povorku postoje tačni protokoli o kojima se svi koji dolaze mogu informisati na društvenim mrežama i stranicama Povorke ponosa.
Branko očekuje vrlo uspješnu protestnu šetnju i da će uspjeti da iznesu svoje zahtjeve prema društvu i državi.

Kada je riječ o zahtjevima Branko ističe da je važno ukazati na društveni fenomen nasilja koji se dešava nad LGBT osobama i to je nešto što Povorka ponosa zagovara. Sa druge strane, jako je bitno ukazati na sve one institucionale, zakonske i neke druge socijalne prepreke sa kojima se LGBT osobe svakodnevno kontinuirano suočavaju“, ističe on.

Branko kaže da se situacija polako mijenja nabolje, ali niko ne očekuje neke velike promjene preko noći.

„I sama činjenica da možemo hodati ulicama jeste rezultat jednog ogromnog rada i civilnog sektora i međunarodne zajednica, i domaćih institucija sa kojima smo ove godine imali zaista dobru saradnju. To jesu sitni, mali koraci, ali svaka borba koja ima želju da mijenja društvo iz korijena, a mi ovdje govorimo o borbi protiv jedne temeljne vrijednosti koja je dominantna u društvu, a to je mržnja, zahtijeva malo dužu borbu“, kaže Ćulibrk.

Na kraju kaže da je jako bitno da se svi solidarišu sa borbama koje imaju jedan viši cilj, a to je da se borimo protiv svega onog što je loše u našem društvu i da stvaramo jedan prostor u kojem ćemo imati puno više razumijevanja, empatije i ljubavi jedni prema drugima, a ne da njegujemo mržnju i da tako uništavamo naše društvo svakodnevno.