Vijesti

Broj optužnica za izborne prevare u Doboju popeo se na 54 a broj optuženih lica na čak 256

Iz dobojskog “Pokreta slobodnih građana” upozoravaju da su režimske stranke, kako u Doboju, tako i širom RS i FBiH, izmislile preko 80 odsto stranaka na sceni da bi okupirale biračke odbore i, i na ovim izborima, pokrale volju građana, kao što su to uradili u Doboju 2020. godine. 

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, juče (21.09.2022.) podiglo je još pet optužnica protiv 25 lica, koji se terete da su dana 15.11.2020. godine u vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboj, kao članovi biračkog odbora na biračkim mjestima “Suvo Polje“, „Čivčije Osječanske“, „OŠ Sveti Sava 1“, „Paklenica Donja” i “Gimnazija 2”, grad Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora, čime su kao saizvršioci učinili krivično djelo izborne prevare.

Optužnice su podignute protiv Branke Pejić, Branimira Ristića, Boška Bukejlovića, Milomira Kiperovića, Boška Kiperovića, Milovana Tomanića, Marinka Petrovića, Aleksandra Miljanovića, Željka Miloševića, Jovana Miloševića, Danijela Miloševića, Ratka Đekića, Nenada Vasića, Dragana Božića, Vesne Nešković, Slavojke Stanojević, Slađane Gavrić, Aleksandra Kandića, Anđelka Kovačevića, Slobodana Simića, Sanje Mišanović, Slavice Đukić, Nikole Vasiljevića, Kenana Čabrića i Nemanje Urumovića.

Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju potvrdio je svih pet novih optužnica Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Tužilaštvo je od početka godine do sada podiglo ukupno 54 optužnicu protiv 256 lica, a nadležni sud je potvrdio 50 optužnica protiv 236 lica.

Centralna izborna komisija BiH je ranije, u prošloj godini, pokrenula postupke protiv suspendovanih članova BO na 89 od ukupno 106 redovnih biračkih mjesta, na poništenim izborima u Doboju održanim 15.11.2020. godine. Slučaj je, nakon krivičnih prijava opozicionih stranaka u Doboju, udruženja građana i pojedinaca, preuzelo i Okružno javno tužilaštvo u Doboju.

Izborni rezultati na novembarskim izborima 2020. godine u Doboju nisu poništeni samo na 17 biračkih mjesta. A nakon objave zbirnih rezultata na ponovljenom glasanju na 89 biračkih mjesta, 21. februara 2021. godine, „nestalo“ je više od 15.000 glasova za pojedine kandidate, koje su dobili na poništenim. Međutim, i dalje su u optužnicama samo obični članovi biračkih odbora i to ne iz stranaka koje su osvojile vlast nakon objave izbornih rezultata i njihovih potvrđivanja od strane CIK-a.

Upravo zbog toga, u Doboju je, po mišljenju mnogih, ponovo na djelu politička trgovina mjestima u biračkim odborima s ciljem njihove zloupotrebe na izborima. Prema tvrdnjama iz opozicionih stranaka, dvije vladajuće stranke su pod svoju kontrolu stavili 80 odsto biračkih odbora u gradu.

“I ne samo to, već su ovaj put, režimske stranke, kako u Doboju, tako i širom RS i FBiH, izmislile preko 80 odsto stranaka na sceni da bi već oprobanom, i još nikada kažnjenom metodom, okupirale biračke odbore i pokrale volju građana, kao što su to uradili u Doboju 2020. godine”, kaže Miroslav Borojević iz dobojskog “Pokreta slobodnih građana”.

NOVE POTVRĐENE OPTUŽNICE OJT DOBOJ

21.09.2022.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Pejić Branke, Ristić Branimira, Bukejlović Boška, Kiperović Milomira i Kiperović Boška, zbog krivičnog djela Izborna prevara.

Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

Optuženi se terete da su dana 15.11.2020. godine, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu broj 038B041 Suvo Polje, grad Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora čime su počinili krivično djelo izborne prevare.

……………………………………………………………………..

21.09.2022.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Tomanić Milovana, Petrović Marinka, Miljanović Aleksandra, Milošević Željka i Milošević Jovana, zbog krivičnog djela Izborna prevara.

Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

Optuženi se terete da su dana 15.11.2020. godine, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu broj 038B060 Čivčije Osječanske, grad Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora čime su počinili krivično djelo izborne prevare.

……………………………………………………………………..

21.09.2022.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Milošević Danijela, Đekić Ratka, Vasić Nenada, Božić Dragana i Nešković Vesne, zbog krivičnog djela Izborna prevara.

Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

Optuženi se terete da su dana 15.11.2020. godine, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu broj 038B012 Osnovna škola „Sveti Sava“ 1, grad Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora čime su počinili krivično djelo izborne prevare.

……………………………………………………………………..

21.09.2022.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Stanojević Slavojke, Gavrić Slađane, Kandić Aleksandra, Kovačević Anđelka i Simić Slobodana, zbog krivičnog djela Izborna prevara.

Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

Optuženi se terete da su dana 15.11.2020. godine, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu broj 038B051 Paklenica Donja, grad Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora čime su počinili krivično djelo izborne prevare.

……………………………………………………………………..

21.09.2022.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Mišanović Sanje, Đukić Slavice, Vasiljević Nikole, Čabrić Kenana i Urumović Nemanje, zbog krivičnog djela Izborna prevara.

Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

Optuženi se terete da su dana 15.11.2020. godine, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu broj 038B004 Gimnazija 2, grad Doboj, dodavanjem glasova falsifikovali rezultate izbora čime su počinili krivično djelo izborne prevare.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije