Građanski aktivizam

Centar za životnu sredinu pokrenuo postupak za zaštitu klisure i kanjona Vrbasa

Vrbas (Foto: Oblak Matić)
Centar za životnu sredinu, u saradnji s organizacijom The Nature Conservancy (TNC) je pokrenuo postupak za proglašenja dva zaštićena područja na rijeci Vrbas prema Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske s ciljem zaštite staništa i vrsta koje obitavaju na ovom visoko vrijednom prirodnom području.

Prema Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine planom zaštite prirodnih dobara obuhvaćeni su klisura i kanjon rijeke Vrbas, koji su zbog izraženih prirodnih karakteristika predloženi za zaštitu još 1955. godine Odlukom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti iz Sarajeva (Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH).

„Kanjon rijeke Vrbas je u Prostornom planu RS planiran kao rekreacioni, kulturni, naučni, obrazovni i pejzažni zaštićeni prirodni predio, te je prirodno stanište sa veoma visokom stopom biološke raznovrsnosti. Predstavlja posebnu vrijednost izolovanog staništa sa velikim brojem endema, rijetkih i ugroženih vrsta. Kada tome dodamo činjenicu da rijeka Vrbas ima odličan potencijal za razvoj turizma i organizovanje sportskih takmičenja, jasno je da ovo područje mora biti stavljeno pod zvaničnu zaštitu“, istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Potrebu za zaštitom rijeke Vrbas prepoznala je i Skupština Grada Banja Luka 2005. godine kada je usvojila zaključak da se kanjon Vrbasa zaštiti kao posebno prirodno dobro, dok je u Prostornom planu Grada Banja Luka navedeno da ovo područje ima izuzetne prirodne vrijednosti i brojne spomenike kulture u pojasu uz kanjon. Osim toga, Vrbas je glavni izvor vode za područje Grada Banja Luka, a ima i veliki značaj za razvoj turizma i rekreaciju stanovništva.

Ovo područje rijeke Vrbas ugroženo je planovima za izgradnju tri hidroelektrane (HE Krupa, HE Grbići i HE Novoselija). Na probleme koji bi nastali ukoliko bi se ove hidroelektrane izgradile već godinama ukazuje Koalicija za Vrbas, koju čini 36 udruženja iz Banjaluke, a koja  svojim aktivnostima promovišu ljepote Vrbasa, život na Vrbasu i njegov potencijal za sportske i turističke održive djelatnosti koje su odlična alternativa hidroelektranama i mogu biti od većeg značaja za grad Banjaluku i okolinu.

„Kao simbol Banja Luke, Vrbas ima posebno mjesto u životu njezinih stanovnika. Uz njega su ljudi stvarali sjećanja, plivali i zaljubljivali se, a opjevali su ga i u mnogim pjesmama. Zaštitom Vrbasa, osim izuzetnih prirodnih vrijednosti, želimo sačuvati nova sjećanja, da i neke nove generacije mogu uživati u svemu što nam Vrbas pruža. Osim toga, rijeka omogućuje prilike za razvoj banjalučkog kraja koji je u skladu s načelima očuvanja prirode i koji može zadržati ljude na ovom prostoru“, rekao je Igor Vejnović iz organizacije The Nature Conservancy.

Zvanično proglašenje Vrbasa zaštićenim pomoći će očuvanju prirodne i kulturne baštine ovog područja, otvoriti nove mogućnosti za održivi turizam i slične aktivnosti, kao i zaštititi rijeku od daljeg fragmentiranja infrastrukturnim projektima kao što je hidroenergetski razvoj.

Inicijativa za zaštitu Vrbasa dio je višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija TNC, jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u saradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom partneri žele istaći i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

Građani u akciji