Građanski aktivizam

CHP: Reformisati ili ukinuti Instituciju ombudsmena za ljudska prava

Umjesto stvarne zaštite ljudskih prava i sloboda, nudi nam se privid, smatraju u Centru za humanu politiku.

Centar za humanu politiku, iz Doboja, poznat po svojim oštrim stavovima prema političkoj i svakoj drugoj korupciji i svim drugim negativnim društvenim pojavama, uključujući i nerad institucija u interesu građana,  podnio je, ovih dana, državnom parlamentu BiH inicijativu za ukidanje ili reformu institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Razlog je – nezadovoljavajuće stanje u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda i beskorisnost ombudsmana u tom kontekstu.

U CHP smatraju da umjesto stvarne zaštite na djelu imamo privid da postoje institucije koje štite ljudska prava. Da je ombudsmenski doprinos zaštiti ugroženih ljudskih prava nevidljiv. I da umjesto visokomoralnih i hrabrih zaštitnika imamo posla sa otuđenim, bezosjećajnim, birokratizovanim, bojažljivim, neiskusnim i partijski podobnim kadrovima.

„Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH potrebno je ukinuti ili reformisati zbog imenovanih ombudsmena bez dokazanog iskustva i integriteta u oblasti zaštite ljudskih prava, zbog postupanja po žalbama kojim se više štite oni koji ugrožavaju ljudska prava od ugroženih građana, zbog izbjegavanja postupanja po službenoj dužnosti i neprepoznavanja sistemskog i masovnog ugrožavanja prava na nediskriminaciju, zapošljavanje, poštene izbore, pravično suđenje, sigurnost, dobru i nekorumpiranu vlast i drugih, zbog nekorištenja mogućnosti pokretanja disciplinskih, krivičnih i sudskih postupaka, zbog nepostupanja po žalbama u vezi ugrožavanja slobode kretanja i drugih prava i ograničenja u vrijeme pandemije korona virusa, zbog rodbinskog zapošljavanja u pravosuđu, zbog odbijanja da se sastanu sa predstavnicima civilnih organizacija, zbog nečinjenja da se istraži ubistvo Dragičevića, Memića i drugih i zbog uzaludno potrošenih nekoliko desetina miliona KM od osnivanja ove institucije“, stav je CHP-a, koji potpisuje njegov predsjednik Momir Dejanović.

Antikorupcija, u ovom konteksu, podsjeća da je među ombudsmenima bilo čak i takvih koji su novinarima prijetili “metkom u čelo”. Za šta se, da i na to podsjetimo, sudilo novinaru koji je prijetnju “neovlašteno snimio”, a ne ombudsmenu koji ju je izrekao.

U Centru za humanu politiku ne smatraju da je ova institucija nepotrebna, nego da je nepotrebna ovakva kakva je sada. I da je ovakvu(!) treba ukinuti. Ali predlažu reformu:

„Ukoliko Institucija ombudsmena za ljudska prava bude zadržana, potrebno je da sadašnji ombudsmeni ne budu ponovo imenovani nakon isteka mandata, da u proces prijavljivanja i imenovanja novih ombudsmena budu uključeni reprezentativni predstavnici civilnog društva i da se izvrše izmjene i dopune zakona o ombudsmenu koje bi obezbijedile debirokratizaciju institucije, efikasnije i udarničko postupanje po žalbama, a naročito po službenoj dužnosti, korišćenje mogućnosti pokretanja disciplinskih, krivičnih i sudskih postupaka, udovoljavanje zahtjevima za praćenje sudskih postupaka i obavezujuću saradnju sa reprezentativnim predstavnicima civilnog društva.“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije