U fokusu

Cijeli govor američke ambasadorice u UN-u o BiH. Kaže da su najveći problem korupcija, nacionalizam političara, uhljebi i pravosuđe

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield obratila se Vijeću sigurnosti UN-a nakon izvještaja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

“Stav SAD prema Daytonskom mirovnom sporazumu i budućnosti Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države opredijeljene euroatlantskoj zajednici ostaje nepromijenjen. Posvećeni smo principima Daytona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Nema budućnosti ni za jedan od entiteta izvan Bosne i Hercegovine”, jasno je rekla Thomas-Greenfield.

Ona je naglasila da SAD podržavaju ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbe civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma te da Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira.

“Sada je vrijeme za ponovni fokus i akciju ka upotpunjavanju ove agende. To znači – prije svega – suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini. Trenutno korumpirani političari, sudstvo koje je pod političkim utjecajem, javne funkcije koje promoviraju lične ili stranačke interese, omogućavaju jačanje korupcije. Rezultat: zemlja gubi svoje nadarene mlade ljude – kao što ste jutros čuli od visokog predstavnika. Oni se odseljavaju u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti, gdje će biti nagrađeni za svoj naporan rad i u kojima se može računati na vlade da će zaštititi njihova prava i odgovoriti na njihove potrebe”, kazala je ambasadorica Thomas-Greenfield, ističući i problem sa zapošljavanjem u državnim institucijama podobnih umjesto sposobnih.

Ona je poručila da je jedino rješenje da bosanskohercegovački političari ojačaju institucije i zakone koji se bore protiv kriminala i štite ljudska prava i temeljne slobode.

“Bosna i Hercegovina mora biti spremna usvojiti međunarodne zakonodavne standarde kako bi osigurala da agencije imaju dovoljno sredstava i da budu autonomne. Konkretno, slažemo se s visokim predstavnikom da usvajanje zakona Brčko Distrikta o sprečavanju sukoba interesa može poslužiti kao model”, kazala je.

Ambasadorica Linda Thomas-Greenfield rekla je da je, nakon korupcije, druga glavna prepreka napretku političari koji se usko fokusiraju na etnonacionalističke ciljeve.

“Građani Bosne i Hercegovine trebali bi se zapitati zašto su glavni stranački lideri više usredotočeni na retoričke bitke nego na ostvarive reforme poput borbe protiv korupcije i diskriminacije ili poboljšanja ekonomije i izbornog procesa. U Bosni i Hercegovini nema izbora 2021. godine, i – kao što je primijetio sekretar Blinken u svom pismu Predsjedništvu Bosne i Hercegovine – to predstavlja priliku za provođenje neophodnih izbornih i ustavnih reformi”, kazala je ambasadorica.

Ona je izjavila da je vrijeme je da se Bosna i Hercegovina približi standardima EU te u konačnici, kako bi se BiH pripremila za izbore 2022. godine, pozvala zvaničnike u Bosni i Hercegovini da odgovore na preporuke o integritetu izbora OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava i Grupe država protiv korupcije.

“Svi zaslužuju da znaju da im se glas računa. To uključuje narod Bosne i Hercegovine. Dakle, slažemo se s visokim predstavnikom da se vlada Federacije treba formirati bez odgađanja. I radujemo se potpunom zadovoljenju prethodno utvrđenih ciljeva i uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika”, rekla je Thomas-Greenfield i zahvalila Valentinu Inzku na “njegovim izvanrednim naporima i predanosti narodu Bosne i Hercegovine”.

Partneri u borbi protiv korupcije