Regija i svijet

Crna Gora: Dio sudija i tužilaca do stanova mimo zakona

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou Crne Gore predstavio je u utorak 27. aprila dokumenta o dodjeli stanova i kredita po povoljnim uslovima koja su bila proglašena tajnim a koje su vlade Demokratske partije socijalista djelile sudijama i tužiocima iako je to bilo zakonom zabranjeno.

“Od januara 2014. godine zakonom je bilo zabranjeno da Vladina komisija dodjeljuje stanove sudijama i tužiocima, kao i sudijama Ustavnog suda”, rekla je Vanja Ćalović Marković čelnica Nacionalnog savjeta koja je navela dvadesetak primjera kršenja zakonskih propisa.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou formiran je 17. decembra prošle godine nakon promjene vlasti. Nova vlada premijera Zdravka Krivokapića izabrana je 4. decembra, glasovima koalicija Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA. Izbori na kojima je poslije tri decenije smijenjena vlast DPS održani su 30. avgusta, prošle godine.

Ćalović Marković je navela slučaj sudije Ustavnog suda Budimira Šćepanovića kome je Vladina komisija u maju 2016. godine dodijelila stan od 90 kvadrata u Univerzitetskom centru u Podgorici, za koji je platio je nešto više od 13 hiljada eura.

Sutkinji Apelacionog suda Milanki Žižić Vladina komisija je dodijela stan od 90 kvadrata, za nešto manje od 12 hiljada eura.

Tužiocu Milošu Šoškiću Vlada je dala stan od 75 kvadrata za nešto više od 15 hiljada eura, za koliko je i njegov kolega Veljko Rutović dobio stan od 90 kvadrata.

“Riječ je o podjeli koja se dešavala na tajan način bez bilo kakvih bodovnih lista, dokumentima koja su bila proglašena stepenom tajnosti interno i koja su se odnosila na visoke funkcionere i državne službenike”, rekla je Ćalović Marković.

Govoreći o poslanicima kojima je takođe tajnom odlukom Vladine komisije dodijeljen stan Ćalović Marković je navela slučaj poslanika Bošnjačke stranke i potpredsjednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića koji je od Vlade dobio stan od 128 kvadrata da bi ga potom prodao.

Komentarišući prezentovane podatke potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je rekao da Vlada mora da preduzme “neke aktivnosti” prema ljudima koji su dijelili stanove van pravila, zakona i procedure. On je poručio da je sve usmjereno protiv onih koji su mislili da dodjelom stanova na ovaj način kupuju podršku određenih funkcionera.

“Treba da napravimo šire konsultacije i pozovemo stručnu javnost da vidimo koji su modaliteti da se Vlada i budžet obeštete”, kazao je Abazović.

Podsjetimo, na prezentaciji podataka od 21. aprila ove godine Ćalović Marković je saopštila da je bivša vlast DPS-a za poslednjih deset godina iz državnog budžeta utrošila oko 25 miliona eura na rješavanje stambenih pitanja 175 javnih funkcionera i 405 nižih činovnika.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije