Građanski aktivizam u susjedstvu

Crna Gora: Građani podržavaju uvođenje zakonske obaveze ljekarskog pregleda za političare

Možda nigdje tako kao u Bosni i Hercegovini se ne shvata važnost inicijative koju je u Crnoj Gori pokrenula nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje - da se zakonski propiše obaveza ljekarskog pregleda za funkcionere izvršne i zakonodavne vlasti. Ova inicijativa ima snažnu podršku građana i građanki Crne Gore. A ne sumnjamo da bi je imala i u Bosni i Hercegovini. I da bi njenim građanima mentalno zdravlje njihovih političara bilo značajnije od njihove "konstitutivnosti" i "legitimnosti". (Antikorupcija)

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je ranije direktno nadležnima u Vladi i Skupštini Crne Gore, koji rade na nacrtu Zakon o Vladi, odnosno nacrtu Zakona o Skupštini, uputio inicijativu da se zakonski propiše obaveza ljekarskog pregleda za članove Vlade (predsjednika Vlade, potpredsjenika/ke i ministre) i generalnog sekretara, odnosno za poslanike i poslanice Skupštine, kao i zapošljene u skupštinskoj administraciji. Ova inicijativa ima snažnu podršku građana i građanki Crne Gore.

“Naime, nedavno istraživanje javnog mnjenja, u okviru CG Pulsa, zajedničke inicijative CGO-a i agencije DAMAR, ukazalo je da čak 65,4 odsto građana i građanki smatra da je potrebno zakonski definisati obavezu ljekarskih pregleda najviših javnih funkcionera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a koja uz to podrazumijeva i posebno testiranje mentalno – psihološke sposobnosti za obavljanje tih funkcija, kao i kasnije redovno nenajavljeno testiranje na psihoaktivne supstance. Tek 16,6 odsto građana ima negativan stav o ovoj inicijativi, dok ne može da se jasno odredi oko 18 odsto”, naveli su iz CGO.

Foto: CGO
Foto: CGO

Podsjećaju da, obaveza uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti postoji u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, kao i da nema razloga da od ove vrste provjere budu oslobođeni funkcioneri koji donose najvažnije odluke u državi. Takođe, slične inicijative su pokrenute i u regionu, ali i u nekim državama razvijenih demokratskih sistema.

“CGO ukazuje da nema argumentacije da najviši funkcioneri izvršne i zakonodavne vlasti odbiju ovu vrstu provjere sposobnosti, a podrška građana i građanki ovoj inicijativi bi trebalo da bude dodatno obavezujuća”, zasključuju u saopštenju.

Pogledaj više

Građani u akciji