Regija i svijet

Crna Gora: Nevladina organizacija upozorila da je Vlada uoči izbora isplatila preko 800 hiljada eura za elementarne nepogode

Podaci na koje ukazuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u Crnoj Gori pokazuje da "kupovanje glasača" uoči izbora nije samo bh. specifičnost. No, dok oni govore o nekih 800.000 eura, samo u Brčko distriktu su pred izbore, podobnim udruženjima građana, vjerskim organizacijama i mjesnim zajednicama, znali podijeliti 5 miliona KM, na šta su upozoravale nvo koje se bore protiv netransparentne i koruptivne prakse dijelenja budžetskog novca. Jedna je to od standardnih metoda korupcije koju vladajuće stranke primjenjuju pred izbore. Javnim novcem kupujući naklonost glasača ili organizacija za koje vjeruju da će izvršiti uticaj na glasače, u njihovu korist. (Antikorupcija)

Uoči izbora isplaćeno je preko 800 hiljada eura za elementarne nepogode, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

“U martu i aprilu ove godine, Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda Vlade Crne Gore isplatila je više od 800 hiljada eura po osnovu naknada, što je osam puta više nego u istom periodu prošle godine”, saopšteno je iz MANS-a.

O podjeli sredstava za elementarne nepogode, ukazuju u MANS-u, odlučuje komisija na čijem je čelu Zoran Miljanić, ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije.

“Do rasta ovih isplata je došlo krajem prošle godine, nakon što su amandmanom Demokratske Crne Gore zabranjene sve ostale vrste isplata pojedincima iz budžetske rezerve”, navodi MANS na Tviteru.

Građani u akciji