Regija i svijet

Crna Gora – Premijer imenovao kompanije koje su se bavile ilegalnom eksploatacijom šljunka i najavio: Podnosimo krivičnu prijavu protiv Glavnog grada, nijesmo daleko od angažmana vojske

Jedna od kontinuiranih aktivnosti koruptivnog lanca stvorenog oko nelegalne eksploatacije šljunka je prikazivanje tog problema kao sporadičnog, nebitnog ili kako su to svojevremeno izjavili iz Voda Srpske - u besprizornom napadu na bh. aktiviste koji se bore protiv nelegalnog šljunkarenja, devastacije riječnih korita i priobalja i korupcije u njihovoj pozadini - "prisutnog samo u manjem obimu". O nevjerovatnim razmjerima pljačke ovog prirodnog bogatstva, u praktično svim zemljama Balkana, i sistemskoj korupciji koja ju čini mogućom, dosad su uglavnom govorili mediji i nevladine organizacije. Ovih dana po prvi put je o tom problemu, kao krajnje ozbiljnom, progovorio jedan visokopozicionirani političar - kontroverzni crnogorski premijer Dritan Abazović - koji je nelegalnu eksploataciju šljunka u Crnoj Gori nazvao trećim najunosnijim ilegalnim biznisom u Crnoj Gori, nakon šverca duvana i kokaina. A kolika je snaga mafije koja stoji iza te pljačke, odnosno koji je novac u pitanju, govori i Abazovićeva prijetnja o upotrebi vojske u zaštiti terena. A u BiH se "zaštitom terena" - korita i priobalja rijeka i obradivog zemljišta koje se nelegalnom eksploatacijom i devastacijom pretvara u jame i močvare - bave male grupe građanskih aktivista, koje od nadležnih institucija umjesto priznanja i podrške često trpe i napade. Za sada, srećom, samo verbalne. (Antikorupcija)

Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je kako će Vlada podnijeti krivičnu prijavu protiv Glavnog grada Podgorica zbog problema ilegalne eksploatacije šljunka. On je to poručio na press konferenciji nakon sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, na kojoj je bilo riječi o nelegalnoj eksploataciji šljunka.

To će učiniti, jer – kako kaže – Glavni grad nije stvorio uslove da državna inspekcija ukloni objekte kompanije “Bemax” sa obale Morače, za koju je kazao da je “glavni eksploatator”.

“Ugrozili su ekonomski interes države zbog svoje bahatosti”, dodao je on.

“Moraće neko da nadoknadi štetu”

Optužio je za ilegalno vađenje šljunka i kompanije “Montenegropetrol”, “Cijevna komerc”, te – kako je istakao – druge, manje.

“Montenegro” petrol je i danas eksploatisao šljunak, a kompaniji “Cijevna komerc” je ranije srušen jedan objekat. “Bemax” je sada zainteresovan da se zaustavi eksploatacija šljunka sa rijeka, jer oni sad imaju svoj kamenolom. Tako bi oni imali monopol vezan za materijal”, rekao je Abazović.

Rekao je da će neko morati da nadoknadi štetu. Abazović je dodao kako u obzir dolazi alternativa prema kojoj bi, u skladu sa pravilima, kompanije koristile kamenolome.

“Par njih i dalje se bahate zbog nekih političkih leđa, gro njih razumije da je taj posao koji su do sad radili nemoguće nastaviti”, ocijenio je on, dodajući da su se neke kompanije kroz komunikaciju sa Vladom već interesovale za alternative.

“Za povratak u normalu biće potrebno 100 do 120 godina”

Naglasio je kako su posljedice ilegalne eksploatacije šljunka naročito katastrofalne po potencijal Regionalnog vodovoda, te da ugrožavaju vodosnabdijevanje primorja.

“Sve i da stane danas eksploatacija šljunka, treba između 100 i 120 godina da se sve vrati u normalu. To je procjena Regionalnog vodovoda”, kazao je on, dodajući kako su sve aktivnosti na iskopavanju šljunka uticale na drastičan pad vodoizvorišta Bolje sestre.

“Biznis bio vrijedan oko milijardu”

Biznis vezan za ilegalnu eksploataciju šljunka u proteklih 10-15 godina, kako je dodao, bio je vrijedan oko milijardu eura.

“Odlučni smo da ovome konačno stanemo na kraj”, poručio je Abazović, nadovezujući se kako nijesu daleko od toga da angažuju vojsku na tim lokacijama.

Šljunak je, dodaje, bio treći najunosniji ilegalni biznis u Crnoj Gori – nakon šverca duvana i kokaina.

O angažmanu vojnika

Upitan zašto će na čuvanju tih lokacija, ukoliko zaista bude tako, biti vojska a ne policija, on je poručio kako je potrebna “permanentna zaštita”.

“Nemamo kritike prema policiji, oni su juče privodili ljude na sjeveru, a i danas su na terenu. Ali moramo imati permanentnu zaštitu tog terena”, istakao je on.

 

 

Građani u akciji