Građanski aktivizam

“Čuvari zraka” žele bolji kvalitet zraka u Zenici

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana "Čuvari zraka".

U Zenici je danas održan sastanak u organizaciji Neformalne grupe građana “Čuvari zraka”, a povodom Inicijative o finansiranju projekata za poboljšanje kvaliteta zraka u Zeničko-dobojskom kantonu i Gradu Zenici, koju je neformalna grupa građana uputila Vladi ZDK, na osnovu Izvještaja o raspodjeli sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH u ZDK, u periodu od 2017. do 2020. godine.

Neformalna grupa građana “Čuvari zraka” se okupila oko ideje kojom žele doprinijeti transparentnom i namjenskom trošenju sredstava od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona  dobijenih od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, sa fokusom na projekte za zaštitu zraka.  Grupa je u decembru 2021. godine uputila Vladi ZDK Inicijativu u kojoj zahtjevaju da se u planu Programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2022. godinu planiraju značajnija sredstva za projekte i aktivnosti kojim bi se unaprijedio kvalitet zraka u Zeničko-dobojskom kantonu i Gradu Zenici, bilo kroz direktne projekte ili putem LOT-a za zaštitu zraka, kao i da godišnji Izvještaj resornog ministarstva  o utrošku sredstava Fonda pored podataka o visini uplaćenih sredstava od strane Fonda i utroška doznačenih sredstava, sadrži i podatke i obrazloženje za  eventualno neutrošena sredstva.

Izvještaj koji su „Čuvari zraka“ napravlili u oktobru 2021. godine najviše se bavi pitanjima netransparentnog utroška sredstava doznačenih od Fonda za zaštitu okoliša FBiH na račun Vlade ZDK, kao i situaciji da se u navedenom periodu nije pokrenuo niti realizovao nijedan značajniji projekat za smanjenje zagađenosti zraka u Zenici.

Današnjem Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Udruženja i neformalnih grupa iz grada Zenice, koji se bave sličnim pitanjima, te imaju zajedničke interese za poboljšanje situacije sa okolišom, kao što su predstavnici neformalne grupe građana „Pokret za preokret“  i predstavnici „Eko foruma“, a pozivu se odazvao i predstavnik općtine Maglaj, koja se nalazi u sastavu ZDK.

Iako je na Okrugli sto bio pozvan i ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Arnel Isak, bio je opravdano spriječen da dođe.

Zajedničkim snagama, učesnici diskusije na Okruglom stolu, potvrdili su da postoji problem kvalitete zraka, tačnije visokog stepena zagađenosti, koja uveliko negativno utiče na sve građane grada Zenice. Uz nepostojanje značajnijih projekata za zaštitu zraka, osim monitoringa, građani kroz inicijativu „Čuvari zraka“ pozvali su i učesnike Okruglog stola, ali i sve građane Zenice, da se zajedničkim snagama radi na rješenju problema, jer je veći kvalitet zraka imperativ za zdravlje i život građana, ne samo u Zenici, već i u kompletnom kantonu.

U planu je da u narednom periodu bude održan i poseban sastanak sa predstavnicima Vlade ZDK, kao i resornog ministarstva, a iz grupe su još jednom pozvali na zajedničko pravljenje strategije za razvoj pojedinačnih ali i značajnih projekata kojim bi se zagađenje smanjilo.

Građani Zenice okupljeni oko inicijative „Čuvara zraka“ očekuju podršku i građana i institucija , te poručuju: “Odlučno želimo bolji kvalitet zraka u našem gradu!”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije