Građanski aktivizam

Da li će nakon zabrane geoloških istraživanja na Ozrenu, ovdašnji građanski aktivisti uspjeti i u namjeri da se Ozren proglasi zaštićenim područjem

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju obavijestilo je “Čuvare Ozrena” da je Zavod zatražio finansijsku podršku za sprovođenje istraživanja i angažman spoljnih saradnika u cilju izrade Studije zaštite, kako bi 2023. godine proglasili planinu Ozren zaštićenim područjem.  

Aktivisti koji se bore za zaštitu planine Ozren i zabranu geoloških istraživanja, kao uvoda u potencijalnu rudarsku eksploataciju metala, na njoj, natjerali su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da ubrza proceduru proglašenja ozrenskog područja zaštićenim područjem. A tome su doprinjeli i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji su se na sjednicama zalagali za očuvanje zdravog i čistog staništa u ozrenskoj opštini Petrovo.

Drugo ministarstvo, energetike i rudarstva, je, takođe pod pritiskom ekologa i mještana ozrenskih naselja Karanovac, Sočkovac i Kakmuž, 31. maja donijelo odluku o poništenju koncesije za geološka istraživanja u opštini Petrovo, čime je ostvarena značajna pobjeda u borbi za zaštitu planine Ozren, koja se, osim na područje Petrova i Doboja u RS, proteže i na lokalne zajednice Lukavac, Gračanica, Tuzla i Maglaj u Federaciji BiH.

Jedan od predvodnika borbe za zdrav i čist Ozren i žestoki protivnici nastavka geoloških istraživanja na njemu, “Čuvari Ozrena” su početkom ovog mjeseca zatražili od resornog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju informaciju o statusu 2.12.2021. godine podnesene Inicijative za zaštitu planine Ozren.

Protekle nedjelje je Ministarstvo odgovorilo da je, na osnovu Zakona o zaštiti prirode RS, incijativu proslijedilo Republičkom zavodu za zaštitu kulturnog-istorijskog i prirodnog naslijeđa, radi izrade Studije zaštite, kojom se utvrđuju vrijednosti područja, koje se predlaže za zaštitu i način upravljanjem područjem. U januaru ove godine Zavod je dostavio ministarstvu stručno mišljenje sa konstatacijama da je, Izmjenama i dopunama Prostornog plana RS do 2025. godine i Prostornog plana opštine Petrovo, područje za koje je podnesena inicijativa za zaštitu planirano u kategoriji “nacionalni park”. Navedena je i potreba izrade multidisciplinarnog istraživanja područja, kako bi se izradila Stručna osnova – studija zaštite, u okviru koje je neophodno prije istraživanja obaviti konsultacije sa Javnim preduzećem šumarstva “Šume Republike Srpske”, predstavnicima lokalnih  zajednica i podnosiocima inicijative.

Ministarstvo je pokretače inicijative u februaru obavijestilo formalno da je ona opravdana i prihvaćena i da će se postupak nastaviti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

“S obzirom da je pokrenuta inicijativa o stavljanju pod zaštitu planine Ozren bila i predmet diskusije narodnih poslanina u NS RS, ovo ministarstvo je dopisom od 27.07.2022. godine urgiralo da Zavod što prije preduzme aktivnosti na istraživanju područja, radi izrade Studije zaštite i stvaranje uslova za donošenje akta o proglašenje planine Ozren zaštićenim područjem” – stoji u dopisu “Čuvarima Ozrena” iz Ministarstva.

Fragment odgovora Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, “Čuvarima Ozrena”

Na kraju odgovora, ministarstvo je obavijestilo i da je Zavod od njega zatražio finansijsku podršku za sprovođenje istraživanja i angažman spoljnih saradnika u cilju izrade Studije zaštite, kako bi 2023. godine proglasili planinu Ozren zaštićenim područjem.

iz Udruženja “Čuvari Ozrena”, koje je uz “Ozrenski studenac” učinilo ogromni napor i odlučnost da se poništi koncesija data bijeljinskoj firmi za geološka istraživanja, su zadovoljni ubrzanjem procedure za proglašenje zaštićenog područja Park prirode „Ozren“, ali, poučeni lošim iskustvom, namjeravaju da budno pratite ispunjenje obavezujućeg roka koji je dalo ministarstvo.

„Sve aktivnosti ćemo pratiti, da ovo ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru. Inicijativu je podržala i opština Petrovo, ali naša rezerva će biti sve dok ne dobijemo konačno rješenje, odnosno akt o proglašenju Ozrena zaštićenim područjem”, reakcija je iz “Čuvara Ozrena” na dobijene informacije iz Ministarstva.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije