Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne - neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca

“Da li će neko odgovarati za zločin nad prirodom u Osječanima?”

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

“Prošlo je skoro mjesec dana od kada je afera postala javna, a nemamo nikakve informacije o istrazi. O odgovornosti je suvišno trošiti riječi. Pitanje koje treba postaviti nadležnima je da li će neko odgovarati za zločin nad prirodom u Osječanima”, istakao je Momir Dejanovića, ispred neformalne grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“,  koja je danas u Doboju na Info štandu građane upoznala sa nezapamćenom devastacijom 1.500 hektara poljoprivrednog i drugog zemljišta na području Osječana i susjednih Mjesnih zajednica Bušletić, Kotorsko i Kožuhe kod Doboja.

Iz grupe su ukazali je da se otkriva i širi područje devastairanog zemljišta niz tok rijeke Bosne, pa su sada glas digli i mještani Mjesnih zajednica Grapska i Bukovačke Čivčije, tvrdeći da su brutalnim uništavanjem od strane šljunkara ugrožena i njihova naselja.

“Slučaj Osječani” pokrenuo je reagovanje nadležnih, pa su iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na proslijeđeno Otvoreno pismo u vezi sa ovim slučajem dobili odgovor da njihov resor vodoprivrede “nema u svom registru i nije učestvovalo u davanju koncesija na eksploataciju materijala iz vodotoka i vodnog zemljišta u slivu rijeke Bosne”. Oni su se time, kao i svojim odgovorom Ministarstvo energetike i industrije RS, ogradili od ove afere, dok još uvijek izostaje reakcija Javne ustanove „Vode Srpske“, na čiju adresu se navodi odgovornost od onih kojima je Otvoreno pismo upućeno.

“Vrijeme prolazi i nelegalno šljunkarenje uzima sve više maha. Nažalost, područje Osječana je devastirano i ako nadležni ozbiljno ne počnu da zaista nešto rade po ovom pitanju bojim se da ovo neće biti posljednji slučaj. A kako se mi se čini, nagledaćemo se još mnogo slika kao onih iz Osječana. To kažem jer je prošlo skoro mjesec dana od kada je afera postala javna, a nemamo nikakve informacije o istrazi. O odgovornosti je suvišno trošiti riječi. Pitanje koje treba postaviti nadležnima je da li će neko odgovarati za zločin nad prirodom u Osječanima”, izjava je člana Grupe Momira Dejanovića.

“Začuđujući odgovor je dobijen od Komisije za koncesije RS, koje MPŠV označilo kao nadležnu za koncesije, koji su citirali odredbe Zakona o vodama RS da je dislokacija i vađenje materijala u koritima u vodnom zemljištu dozvoljeno samo u obimu i način kojim se uređuje korito i vodno zemljište ili ako to služi sprovođenju mjera zaštite, te da do današnjeg dana nemaju zaključen nijedan ugovor iz ove oblasti i slivu rijeke Bosne od Doboja do Šamca“, izjava je člana Grupe Miroslava Stevanovića.

Zaključujemo da, nažalost, u “slučaju Osječani” dio institucija Republike Srpske priznaje nadležnost, ali ne prihvata odgovornost, što ne možemo prihvatiti i narednim aktivnostima nastojaćemo u potpunosti rasvjetliti ko je kriv za aferu i javno ćemo imenovati krivce.

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije