Građanski aktivizam

Da li će se FERK “opametiti”? Građani na sutrašnji sastanak sa Komisijom dolaze sa dobijenom presudom.

Godinu je dana od odluke kojom je FERK razočarao građane Jablanice.

Udruženje građana „Za Doljanku“ sutra, 9.9., će održati sastanak sa predstavnicima Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK).

Podsjećamo, FERK je u augustu 2020., bez obzira na nedostatke i povrede procedura, na koje su ukazivali iz udruženja „Za Doljanku“, izdao firmi Eko-Vat d.o.o. iz Jablanice dozvolu za rad za proizvodnju električne energije u hidroelektrani „Zlate“ na vodotoku rijeke Doljanke.

„Ovim sastankom želimo upoznati predstavnike FERK-a sa presudom koju je donio Kantonalni sud u Sarajevu kojom se poništava okolinska dozvola za mHE Zlate. Godinama šaljemo apele i dopise institucijama kako bismo ukazali na sve propuste koji su napravljeni u ovom projektu. A sada kada je i Sud to potvrdio, ne želimo dopustiti da mHE Zlate radi praktično bez dozvole“, istaknuli su predstavnici Udruženja građana „Za Doljanku“ na svojoj zvaničnoj web stranici.

Iako su građani prvobitno bili razočarani odlukom FERK-a, nisu odustali od borbe za svoju rijeku i sada iza sebe imaju i presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ostaje da se vidi, da li će FERK i nakon sutrašnjeg sastanka sa građanima, nastaviti stazom, za koju neki tvrde da je utabana koruptivnim aktivnostima ili zajedno sa građanima raditi za interes cijele zajednice i očuvanje rijeke.

Pored tužbe koja je podnesena Kantonalnom suda u Sarajevu, grupa je podnijela i tužbu na Kantonalnom sudu u Mostaru protiv Ministarstva graditeljstva, i taj postupak je u toku.

Udruženje je informaciju o povredama procedura i sumnji na korupciju uputilo na adresu više institucija: FERK, Elektroprivreda BIH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede, Kantonalno ministarstvo graditeljstva, Kantonalno Ministarstvo poljoprivrde, vodoprivrede i šumarstva. A odgovori se još čekaju.

Federalno ministarstvo poljoprivrede je zatražilo od kantonalnog ministarstva da im dostavi svu dokumentaciju koju su izdali prilikom izdavanja vodne saglasnosti, a provjera procedure je u toku.