Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Da li se stvari pomjeraju sa mrtve tačke ili vlast u Mostaru opet samo “kupuje vrijeme”?

Nadati se da će novoizabrani predstavnici gradske uprave shvatiti apsurdnost istrajavanja na tužbi protiv aktivista udruženja ''Jer nas se tiče'' i povući je. Više kao simbolični pokazatelj da se razlikuju od svojih prethodnika i da iskreno žele sa građanima raditi na rješavanju problema, nego što sama tužba ima praktičnog značaja, odnosno mogućnost da dovede do osuđujući presude.

Na Facebook stranici udruženja građana “Jer nas se tiče”, danas (22.03.) objavljena je informacija o sastanku predstavnika ovog udruženja sa gradonačelnikom Mostara. Nastavak je to prošle sedmice započetih razgovora, koji će se, prema svemu sudeći pretvoriti u kontinuirani niz.

Uz gradonačelnika Marija Kordića i  predstavnika Udruženja “Jer nas se tiče” Omera Hujdura, sastanku su prisustvovali i Lejla Salčin, predsjednica komisije koja je formirana prošle godine a zadatak joj je bio odabir potencijalnih lokacija za novu deponiju, vijećnici s gradskog područja Sjever: Adem Macić, Arman Zalihić i Mirza Drežnjak, Vesna Glavaš iz ureda Pravobranilaštva Grada Mostara, te, Vesna Milas, predstavnica Centara civilnih inicijativa.

Predsjednica komisije Salčin informirala je prisutne o tome što je komisija uradila po pitanju utvrđivanja novih lokacija, nakon čega su prisutni razmijenili svoja razmišljanja o mogućim narednim koracima.

Nakon toga, u potpunom nesuglasju sa konstruktivnom atmosferom koja se navodno pokušava uspostaviti, predstavnica Pravobranilaštva Grada, je iznijela informaciju o trenutnoj situaciji u vezi sa pokrenutim tužbama protiv Udruženja i – najavila raspravu čiji termin još nije utvrđen. Prisutni vijećnici su se interesovli za mogućnost povlačenja tužbi, iskazujući svoje mišljenje kako razvoj situacije treba ići u tom smijeru. No, pitanje je kako to novoj vlasti samoj nije palo na pamet, kao jedino logično rješenje. Ne samo u smislu pokazivanja “dobre volje”, nego u cilju skidanja odgovornosti sa sebe za tu sramnu tužbu i sve ostale neprihvatljive poteze prethodne garniture.

Jer, nije stvar samo u tome da je vlast odgovorna da što prije riješi ovaj problem, na zakonit način i na dobrobit građana, nego i u tome da neko, ispred gradske uprave, treba da se izvini za maltretiranje građana od strane vlasti, u prethodnom periodu. Građana koji su se samo borili za svoja ljudska prava, zaštitu svog zdravlja i pravnu državu, a protiv kojih je vlast upotrebljavala silu, zastrašivanje i šikaniranje. Kojih je dio i apsurdna tužba, o čijem trenutnom stanju se predstavnike Udruženja “informisalo” i najavljivao im se dalji tok.

Na održanom sastanku, najavljeno je da će se na sutrašnoj sjednici Gradskog vijeća utvrditi zakazivanje Tematske sjednice o Deponiji te uključivanje Komisije za komunalne poslove Gradskog vijeća u rješenje ovog problema.

Također, najavljen je i skoriji posjet Deponiji od strane vijećnika Gradskog vijeća i Gradonačelnika, koji će posjetiti deponiju i upoznati se s njenim radom, te potok Sušica, u koji se odlijevaju otpadne vode s deponije. Pri čemu će im domaćini biti predstavnici Udruženja i građani koji žive na ovoj lokaciji.

Do tada, nadati se da će novoizabrani predstavnici gradske uprave shvatiti apsurdnost istrajavanja na tužbi protiv aktivista udruženja “Jer nas se tiče” i povući je. Više kao simbolični pokazatelj da se razlikuju od svojih prethodnika i da iskreno žele sa građanima raditi na rješavanju problema, nego što sama tužba ima praktičnog značaja, odnosno mogućnost da dovede do osuđujući presude.

A iz Udruženja, pokušavaju biti pozitivni i otvoreni. Ali i odlučni da istraju na svom cilju.

“Napokon se približavamo odgovornijem pristupu lokalne vlasti za rješavanje i konačno zatvoranje deponije Uborak. Međutim, ovakvi sastanci trebali su biti održani puno ranije, ali svakako da je pohvalan  i otvoreni pristup gradonačelnika Kordića da se ovaj problem riješi. Nismo zadovoljni radom formirane Komisije, koja nije ispunila svoju ulogu – već je dodatno odugovlačila proces bez rezultata. Istrajat ćemo u našoj borbi da se deponija Uborak zatvori i izmjesti na drugu lokaciju.”, izjavio je Omer Hujdur, predsjednik Udruženja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije