Radnički protesti

Danas odluka – Dogovor Vlade TK-a i Sindikata zdravstva ili generalni štrajk u četvrtak

Zahtjev zdravstvenih radnika je identičan od prvog sastanka predstavnika Nezavisnog sindikata zdravstva, Sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade Tuzlanskog kantona - povećanje cijene satnice sa 2,51 na 3 KM.

Zdravstveni radnici Tuzlanskog kantona 12. su septembra započeli sa polusatnim štrajkovima upozorenja, najavljujući generalni štrajk za 19.09., da bi ga onda prolongirali za 29.09.

Taj se datum približava, ali dogovora između Vlade TK i sindikata, još uvijek nema.

Nakon jučerašnjeg (26.09.) neuspjeha, razgovori se nastavljaju danas.

Zahtjev zdravstvenih radnika je identičan od prvog sastanka predstavnika Nezavisnog sindikata zdravstva, Sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade Tuzlanskog kantona – povećanje cijene satnice sa 2,51 na tri KM.

Prema riječima Zijada Latifovića, predsjednika Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH životni standard je u posljednjih nekoliko mjeseci drastično porastao te smatraju kako je njihov zahtjev opravdan pogotovo jer prema informacijama s kojima raspolaže Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK Vlada TK ima ima dovoljno novca da se njihov zahtjev ispuni.

Kako tvrde u Nezavisnom sindikatu zdravstva Federacije BiH, Vladi Tuzlanskog kantona su još u maju uputili zahtjev za usklađivanje satnice, a sve zbog inflacije i povećanja troškova života. Tvrde da su to uradili u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora i u skladu sa Zakonom o radu.

Odlučno odbijaju optužbe da njihovi zahtjevi i najavljeni štrajk imaju veze za predizbornom kampanjom.

“Zdravstvo u ovom trenutku ima najnižu satnicu od svih granskih sindikata na čitavoj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine”, navode iz sindikata.

Ukoliko dogovor o povećanju cijene satnice zdravstvenim radnicima sa 2,51 na 3 marke ne bude postignut, najavljuje se da 29. septembra počinje generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

Iz Vlade nisu demantovali da novca u budžetu ima ali su istakli da u ovom momentu nije moguće udovoljiti zahtjevima sindikata, budući da Skupština ne zasjeda zbog izborne kampanje.

 

Pogledaj više

Građani u akciji