Građanski aktivizam

Danas, u Višegradu, potpisivana peticija za uklanjanje nelegalne deponije, rugla grada, koje već 28 godina truje okolne mještane

„Očekujemo od nadležnih da nas zaštite, da rade svoj posao, te da nađu sistemsko rješenje za odlaganje smeća. Deponija koja je naša noćna mora nije legalna, te očekujemo da se ukloni što prije!“ navode aktivisti neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom – Višegradom“, u svom današnjem saopštenju za javnost, koje objavljujemo u cjelosti.

Danas, 15.06.2022. godine, neformalna grupa građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom!“ organizovala je nastavak potpisivanja peticije za uklanjanje deponije, koja već 28 godina nelegalno postoji u vidu gradske deponije, bez ikakvih Zakonom propisanih dozvola!

Prvi termin za potpisivanje peticije bio je u maju mjesecu, te su mještani sela Holijaci, koje je najviše pogođeno postojanjem ove nelegalne deponije, zadovoljni ishodom i brojem potpisa, odlučili da nastave praksu.

„Očekujemo od nadležnih da nas zaštite, da rade svoj posao, te da nađu sistemsko rješenje za odlaganje smeća. Deponija koja je naša noćna mora nije legalna, te očekujemo da se ukloni što prije!“ – ponavljaju članovi grupe jednoglasno, navodeći da se očekivanja nisu promijenila od samog početka.

Do sada je prikupljen veliki broj potpisa, više od očekivanog, ali je potpisivanje bilo dostupno samo mještanima sela u blizini deponije. Kako iz grupe navode, svi građani Višegrada sada će imati mogućnost u narednom periodu da pruže podršku u borbi protiv nelegalnost, te se planira nastavak organizovanog potpisivanja. Peticija nosi naziv “Peticija protiv nelegalne deponije na  ulazu u selo Holijaci, Višegrad“, te je sada za potpis dostupna svim građanima Višegrada, kao i svih mjesta koje su pogođene deponijom, a takvih je veliki broj. O novoj lokaciji, kao i terminu prikupljanja potpisa članovi grupe će obavijestiti sve zainteresovane putem svoje facebook stranice.

Dim od čestog paljenja smeća na ovoj lokaciji, da bi se stvorio prostor za novi otpad, posredstvom vjetra se širi i do samog Višegrada, a članovi grupe ponovo navode da su prateći problemi poput neprohodnosti puta do sela i velikih poplava česti, te im dodatno otežavaju život. Poplave se na ovom lokalitetu dešavaju jer otpad onemogućava prirodne tokove i slivove vode, te se voda nakuplja, raznosi otpad i brani stanovnicima da dođu do svojih kuća.

Iako je velika opasnost i od zaraze, jer se na deponiju odlaže i animalni otpad, članovi grupe su zabrinuti i za čistoću rijeke Drine. Naime, podzemnim vodama, otrovi iz otpada šire se sve do velikih tokova, baš kakva je i rijeka koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Kada se prikupi dovoljan broj potpisa, uz peticiju sva dokumentacija će biti predata na adrese Opštine Višegrad, kao i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Članovi neformalne grupe građana i dalje jednoglasno poručuju nadležnima: „Ukolonite nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom!“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije