Građanski aktivizam

Darko Rundek posjetio aktiviste u Jablanici i podržao njihovu borbu za spas rijeke Doljanke

Hrvatski rock muzičar Darko Rundek podržao je borbu bosanskohercegovačkih aktivista protiv izgradnje mini hidroelektrana te je tom prilikom posjetio aktiviste u Jablanici koji se bore protiv gradnje ovakvih objekata na vodotoku rijeke Doljanke.

Darko Rundek boravio je u Mostaru 1. septembra gdje je zajedno s bendom održao koncert na festivalu Open City Mostar. Nakon koncertnih aktivnosti, Rundek je odlučio ostati još neko vrijeme u Hercegovini te se uputio prema Blagaju i Jablanici gdje je uživao u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Kao muzičar koji je već odavno uključen u brojne ekološke aktivnosti i zaštitu prirodnih bogatstava, Rundek je iskoristio priliku te je posjetio i aktiviste koji se bore za spas rijeke Doljanke.

Rundek je razgovarao s aktivistma koji su mu poklonili i majicu s natpisom “Spasimo Doljanku”, a između ostalog njegov bend na Doljanci je odsvirao i čuvenu pjesmu “Šejn” grupe Haustor.

“Doljanka je pritoka Neretve koja je ispresjecana branama pa se pastrmke mogu mrijestiti samo u njoj i valjda još kojem potoku. Borci protiv mini hidroelektrana na Doljanci su dobili pravnu bitku, vratit će joj korito!”, napisao je Rundek na društvenim mrežama.

Povodom posjete poznatog muzičara, oglasili su se i aktivisti koji su se zahvalili Rundeku i njegovom bendu na posjeti uz prigodne dijelove stihova pjesme “Šejn”.

“Moje ime ovdje od sada znači pravda. Sloboda našim rijekama, izađi i bori se. Duboki naklon i ljubav od aktivista za Rundeka”, napisali su aktivisti na Facebooku.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu krajem jula je poništio okolišnu dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo investitoru “EKO-VAT” d.o.o. Jablanica za malu hidiroelektranu Zlate na Doljanci, a koja je u vlasništvu košarkaša Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana.

Mala hidrocentrala je izgrađena u Jablanici, na vodotoku Doljanke i jačine je 4,52 MW, a najnovija presuda Kantonalnog suda ukazuje na to da je okolišnu dozvolu resorno ministarstvo izdalo nezakonito.