STOP odlaganju sumnjivog otpada na deponiju Krupačke stijene

Deponija na Krupačkim stijenama zatvorena – samo dan nakon što su aktivisti upoznali javnost da ista radi bez ekološke dozvole

Samo dan nakon što je neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ na svojoj press konferenciji upozorila javnost da Deponija JKP „Trnovo“ na Krupačkim stijenama već 2 godine radi bez dozvole, ista je zatvorena.

Na Facebook stranici JKP „Komil“ prije par sati, odnosno 22.01. pred kraj radnog vremena, postavljen je post u kome se klijenti preduzeće obavještavaju da je „Komil“-u onemogućen odvoz otpada na deponiju „Krupačke stijene“, sa kojom su do sada sarađivali, zbog čega ih ovo javno komunalno preduzeće moli za strpljenje dok ne pronađu adekvatnu alternativu i riješe ovaj problem.

Objavljeno je i obavještenje, pretpostavljamo za poslovne partnere, Javnog komunalnog preduzeća „Trnovo“, potpisano od direktora Aleksandra Golijanina, u kome se navodi:

„Ovom prilikom vas obavještavamo da je JKP „Trnovo“ doo, uz preporuku Ekološke inspekcije, zbog problema oko rada Deponije „Krupačke stijene,“ izazvanih zbog neposjedovanja ekološke dozvole, nezadovoljstva nekolicine građana i medijskog pritiska, donijelo odluku o privremenom obustavljanju rada deponije, počevši od 22.01.2021. godine.“

Ova obustava se dešava samo dan nakon što je neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“, na press konferenciji u Istočnom Sarajevu, javnost obavijestila o saznanju da pomenuta deponija već 2 godine radi bez ekološke dozvole. Što su saznali iz odgovora Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na zahtjev koji su im uputili.

Neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“, naime, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je, prema Zakonu o upravnom postupku, zatražila dostavu kopije ekološke dozvole pomenute deponije i ostalu dokumentaciju koja je njen sastavni dio na uvid. No, umjesto zatražene dokumentacije, stigao je odgovor da Ministarstvo traženu kopiju dozvole ne može dostaviti, jer tu dozvolu nikad nije ni izdalo. Uz pojašnjenje da je JKP Trnovo podnijelo zahtjev za izdavanjem te ekološke dozvole u septembru 2018., ali je taj zahtjev „odbačen kao neuredan“. Odnosno da „dokumentacija na osnovu koje se pokreće postupak izdavanja ekološke dozvole nije sadržavala elemente na osnovu kojih bi se, u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine, mogla donijeti odgovarajuća odluka“.

Vladimir Lubura, član pomenute neformalne grupe, je, na ovoj press konferenciji, podsjetio da mještani ovog područja već godinama trpe zbog nesavjesnog upravljanja i rada ove deponije. Da su se, u više navrata, obraćali nadležnim insititucijama, inspekcijama, pisali peticije, ali da niko konkretno nije reagovao na taj problem.

„Niko nije reagovao ni na naša upozorenja da se otpad na ovu deponiju dovlači poslije radnog vremena, danima vikenda, iako deponija tada zvanično ne radi. Čak imamo i svjedoke koji su nam rekli da su kao vozači dovozili otpad koji je medicinski i hemijski iako ova deponija nije predviđena za tu vrstu otpada. Zar sve to nije bilo dovoljno sumnjivo?“, pitao je Lubura. Dodavši:

„Nadležna inspekcija je o ovome već trebala da postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o inspekcijama, a lokalna samouprava je trebalo da radi na rješavanju ovog problema.“

No, izgleda da je pritisak građana, ovaj put urodio plodom. I to neočekivanom brzinom. U narednim dnima saznaće se detalji, ali za sada je najvažnije da je nelegalna deponija zatvorena. Makar „privremeno“, kako to kaže njen direktor.

Prvi komentar na zatvaranje deponije, od neformalne grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“, odnosno njihovog predstavnika Vladimira Lubure je: “Drago nam je da se ispostavilo da smo bili upravu kada smo sve ove godine ukazivali da deponija ne radi u skladu sa propisima i da šteti svim mještanima koji stanuju u ovom području. Napokon, nakon pritiska javnosti odgovorni nešto moraju poduzeti i zaštiti građane. A i ranije smo zahtjevali da se uradi sanacija deponije i da ona bude u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine.”

.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije