Građanski aktivizam

DKC Sarajevo: “Pusti da teče”

U četvrtak, 10. novembra 2022., u Domu pisaca, DKC Sarajevo će ugostiti mlade ekološke aktiviste Saru Tuševljak, Sunčicu Kovačević i Arnela Mahmutovića sa kojima će razgovarati o borbi za očuvanje rijeka u BiH. Početak diskusije planiran je u 19 sati.

Arnel Mahmutović aktivista je Udruženja građana „Neretvica – pusti me da tečem“ i član Fondacije „Atelje za društvene promjene“ (ACT) koja okuplja mrežu aktivista za zaštitu rijeka u BiH. Ovom prilikom Arnel će predstaviti rad Fondacije i govoriti o važnosti izmjena zakona kojima je zabranjena izgradnja novih malih hidroelektrana u FBiH.

Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević dio su neformalne građanske inicijative „Stop izgradnji malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci“. Nakon što su uspjele osporiti nezakonite ekološke dozvole izdate kompaniji BUK d.o.o., u nastojanju da ih zastraši, kompanija iza koje stoji belgijska korporacija je podigla neosnovane tužbe za klevetu jer su se usudile javno govoriti o šteti po rijeku i okolni ekosistem. Povodom tog slučaja oglasile su se brojne međunarodne organizacije za borbu za očuvanje okoliša i ljudska prava.

Dođite da razgovaramo o slobodnim rijekama i njihovim čuvarima, stoji u pozivu.

Građani u akciji