Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

Drvarčani napadaju Livno: Riješili se otpada, NE ODUSTAJU OD PRAVDE

Ni nakon što je uklonjeno 414 tona otpada, koji je uvezen iz Italije i nelegalno deponovan na području pet opština u Federaciji BiH, aktivisti iz Drvara ne odustaju od kampanje u kojoj traže da se kazne odgovorni za ovu eko aferu.

Nakon što su aktivisti u Drvaru organizovali “svečani ispračćja otpada”, danas su u Livnu osvanuli bilbordi sa porukom “Kaznimo odgovorne za otpad” i izazvali pravu buru.

U Livnu je, naime, sjedište Vlade Kantona 10, a građani koji su se pobunili protiv uvoza otpada upravo katnonalnu Vladu smatraju najodgovornijom za ovaj skandal, koji se pročuo i izvan granica BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, kantonalni ministar ekologije Hikmet Hodžić, bio je jako ljut kada su se bilbordi pojavili u Livnu.

Iako je u međuvremenu izabrana nova kantonalna Vlada, ministar Hodžić je jedan od rijetkih koji je “nagrađen” još jednim mandatom, dakle ostao je u svojoj fotelji, iako je jedan od ključnih vinovnika eko afere sa itlaijanskim otpadom.

FOTO: ŽIVANA SABLJIĆ / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: ŽIVANA SABLJIĆ / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Podsjećamo, kako je ranije pisala Srpskainfo, upravo je ministar Hodžić potpisao rješenje kojim je prošle godine tek osnovanoj firmi “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar data dozvola za upravljanje otpadom. U tom je rješenju navedeno da pomenuta firma, koja je kasnije uvezla ogromne količine otpada iz Italije, ima u Drvaru pogon i mašine za reciklažu.

Ispostavilo se, međutim, da ne postoje ni pogon ni mašine, a da “Krom reciklaža”, koju su osnovala trojica državljana Srbije, u Drvaru nema čak ni kanceriju za sjedište firme.

Ipak ovom, po svemu sudeći fantomskom preduzeću je Federalno ministarstvo ekologije izdalo dozvolu za uvoz 8.200 tona otpada godišnje.

“Investitori iz Srbije” su u junu i julu prošle godine uvezli 414 tona otpada iz Italije i nepropisno ga deponovali, iako je “po pairima” otpad bio namijenjen za reciklažu. Vjerovatno bi nastavili sa tim poslom, da im na put nisu stali građani, koji su blokirali magistralu i zarobili šlepere sa smećem.

Tek devet mjeseci kasnije otpad je, o trošku građana Federacije BiH, odvezen iz napuštenih fabrika i sa drugih lokacija u Drvaru i još četiri lokalne zajednice.

Za incident još niko nije odgovarao, a vlasnici “Krom reciklaže” su čak najavili da će tužiti državu za izgubljenu dobit i da će tražiti odštetu od 1,2 miliona evra.

Pogledaj više

Građani u akciji