Građanski aktivizam

Drvarčani ne odstupaju: PETICIJA ZA SMJENU KANTONALNOG MINISTRA HIKMETA HODŽIĆA

"Građani okupljeni oko inicijative “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru” svojim potpisom i potpisom ostalih građana na ovoj online peticiji zahtijevaju da trenutni Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10, Hikmet Hodžić, snosi odgovornost i podnese ostavku ili bude smijenjen", navodi se u peticiji koja je objavljena danas 28.05..

Iako je sporni otpad uvezen iz Italije. zbog upornosti aktivista i pažnje medija, nakon devetomjesečne borbe, napustio Drvar i ostale opštine u Federaciji BiH u kojima je nelegalno deponovan,  odgovorni i dalje nisu sankcionisani.

Upravo iz tog razloga, građani Drvara okupljeni u inicijativu “Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru” su pokrenuli online peticiju koja ima za cilj da prikupi potpise građana Kantona 10, ali i cijele Bosne i Hercegovine, sa zahtjevom da ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10 Hikmet Hodžić bude smijenjen.

“Smatramo da je ministar Hikmet Hodžić izdavajući rješenje za rad nepostojeće fabrike,  na osnovu krivotvorenih papira, ugrozio životnu sredinu Drvara, te prouzrokovao veliku štetu svim građanima kako Drvara tako i Kantona 10.

Nesavjesnim ljudima,  pa bili oni ministri ili ne, treba odgovoriti savjesno.

S toga molim sviju da podržite nas i vas da jasno kažemo „Ne!“ i kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru“ “, istakla je Živana Sabljić.

Podsjećamo, uvoznik „KROM reciklaža“ je dobio od strane Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10 dozvolu za upravljanje otpadom, te za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i recikliranja istih. Prema uvoznoj dokumentaciji taj otpad je bio namijenjen za reciklažu, jer se po Zakonu o upravljanju otpadom FBiH  može uvoziti samo otpad namijenjen u tu svrhu. Međutim, inspekcijskim nalazom Federalnog inspektora za zaštitu okoliša od 04.07. 2020. godine ispostavilo se da uvoznik ne posjeduje postrojenje u kojem bi mogao provesti taj postupak.

“Utvrđeno je da uvidom u Rješenje o registraciji uvoznik posjeduje važeću dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od strane Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10, ali su prilikom ovog inspekcijskog nadzora uočene i brojne nepravilnosti kao što su: pogon i lokacija na koju je trebalo otpad uvesti i reciklirati ne odgovaraju stanju na terenu jer se otpad nalazi na sasvim drugim lokacijama a predviđeno je da se skladišti u pogonu privrednog subjekta”, navodi se u peticiji.

Peticiju možete pronaći na ovom LINKU.