Građanski aktivizam

Drvarčani smjenom predsjednika i zamjenika predsjednika OV obezbjeđuju podršku za kredit kod kantonalnih vlasti???

Sa poslednje sjednice OV Drvar - Pres-opštine-Drvar-150x80-ss.jpg 31. Oktobra 2023. 96 KB
I započeli pripreme za naredne izbore.

Malo pa malo, u Drvaru, opštini na sjeverozapadnom dijelu Kantona 10, izbije problem kojim se zaokupe građani ovog gradića, ali zbog značaja teme i šira javnost.

Tako su prije nešto više od dvije godine Drvarčani imali velikih muka da se oslobode tekstilnog otpada izvoznika Stalcom Srl. iz Rubano Padova u Italiji, uveženog od strane “Krom reciklaža” radi reciklaže u pogonu registrovanom na adresi opštinske uprave. Zatim je u junu ove godine Komisija na raspisani javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup poslovnog prostora u vlasništvu opštine u jednoj od četiri pristigle koverte prilikom otvaranja otkrila i novac, što je otvorilo prostor za sumnje u moguću korumpiranost opštinskih službenika.

Takođe, pažnja javnosti je bila usmjerena na Drvar kada su se, početkom septembra, mještani drvarskih naselja Zaglavci, Bastasi i Vrtoče, bukvalno gušili u dimu, te je zbog odricanja odgovornosti od strane nadležnih i nerješavanja problema ovom gradiću prijetila i ekološka katastrofa. Krenulo je prvo paljenjem guma na neuređenoj, formalno privremenoj deponiji za grad Drvar, 3. septembra, a vatra je potom zahvatila i kompletan lokalitet na kojem se mjesečno lageruje više od 3.000 metara kubnih razne vrste otpada. Ono što je moglo da izgori izgorjelo je, ali je vatra otišla u dubinu i uz veliki napor i pomoći iz Livna vatrogascima je uspjelo da ugase požar i da se, opet privremeno, sanira deponija.

Trenutno su u Drvaru aktuelni politički problemi i nefunkcionisanje lokalnih vlasti, zbog čega je na Vanrednoj sjednici Opštinskog vijeća Drvar održanoj 20.10.2023. godine razmatrano funkcionisanja OV Drvar i smijenjeni su predsjednik i zamjenik OV Miloš Kralj i Bojan Ždrnja. Smijenila ih je skupštinska većina predvođena SNSD-om, čiji je Kralj bio član, ali je prešao u nezavisne odbornike, dok je Ždrnja bio kadar SNS FBiH. Na njihove funkcije izabrani su Vanja Krneta iz SNSD i Stjepo Vukančić iz HDZ.

Smjenjenima je stavljeno na teret da su najodgovorniji za višemjesečno nefunkcionisanje OV, mada ne mali broj Drvarčana ne dijeli to mišljnje, kao ni smijenjeni funkcioneri.

“Nisu tačne kvalifikacije koje nam se pripisuju i smatram da je ovo, zapravo, početak priprema za naredne lokalne izbore, iduće godine. Može mi se staviti na teret  da već duže vrijeme ukazujem na nedomaćinsko poslovanje opštine, postavio sam pitanje utroška četiri miliona KM donacija od Vlade Srbije da se izmire dugovanja opštine, a zaposleni u opštinskoj upravi su poslednju platu dobili za maj ove godine i 500 KM akontacije za juni. Zaposleni u Dječijem vrtiću “Majka hrabrost” su poslednju platu dobili aprilsku, takođe pod opštinskom upravom, Radio Drvar za novembar i decembar prošle godine” – izjavio je za portal Antikorupcija.info smijenjeni predsjednik OV Miloš Kralj.

Kao primjer lošeg upravljanja finansijama ukazuje i da je ostvareni deficit u prvom pologudištu ove godine 498.000 KM, da će se, pored zaduženosti, opština Drvar dodatno zadužiti za 1,5 miliona KM na za danas (31.10.2023.) zakazanoj sjednici OV Drvar.

Kralj ukazuje da lokalne vlasti njegovom i smjenog Ždrnja i dovođenjem za zamjenika predsjednika OV Stjepe Vukančića iz HDZ, zapravo “kupuju” naklonost kantonalnih vlasti, predvođenim HDZ-om, za odobrenje novog kreditnog zaduženja.

“Do koje mjere se ne vodi na pravi način računa o finansijama i ne radi o domaćinskom upravljanju opštinom je da se olako odriču i obećanih 150.000 KM kao pomoć Vlade RS, od čega do sada nismo dobili niti jednu marku. Posebna je priča da ćemo, po svemu sudeći, ostati i bez dva miliona KM obezbijeđenih sredstava od Svjetske banke, koja su trebala biti plasirana putem Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo u svrhu zaštite od poplava” – kaže Kralj.

Iz Agencije u Sarajevu su potvrdili ove njegove tvrdnje i precizirali da se radi o projektu Svjetske banke “Program integrisanog razvoja koridora rijeke Save i Drine” i da je riječ o finansiranju radova na uređenju korita rijeke Unac nizvodno od Drvara.

“Za ovu aktivnost obezbijeđena su sredstva u iznosu od 2.000.000 KM. Početak efektivnosti ovog projekta očekuje se polovinom 2023. godine” – odgovor je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Međutim, sasvim je izvjesno da od tih sredstava, berem u bližoj budućnosti, neće biti ništa, jer opština Drvar zbog besparice nije obezbijedila potrebnih 300.000 KM za eksproprijaciju zemljišta na tom području u MZ Prekaji. Uostalom, budžetom za ovu godinu ta sredstva za eksproprijaciju zemljišta nisu uopšte ni planirana, što je i potvrđeno u opštinskoj upravi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije